esmaspäev, 14. juuni 2010

USA ettevõtete bilanssides rekordsummas raha

USA mittefinantsettevõtete bilanssides oli märtsi lõpu seisuga raha ja selle ekvivalente 1,84 triljonit dollarit, mis on 26 protsenti enam kui aasta tagasi. Tegemist on suurima kasvuga alates 1952. aastast, mil Föderaalreserv hakkas taolist arvestust pidama. Raha moodustab seitse protsenti kõikidest varadest, mis on kõrgeim protsent alates 1963. aastast, kirjutab The Wall Street Journal.

Samal ajal kui usalduse taastumine on lubanud suurtel ettevõtetel kaasata hulgaliselt raha, on paljud neist siiski kõhkleval seisukohal ega kiirusta ei laienema ega palkama ka uusi töötajaid.

Ajalehe sõnul võib raha osatähtsuse kasv peegeldada ettevõtete käitumismudeli muutust. 2008. aasta lõpul ähvardas ka kõige suuremaid ettevõtteid olukord, et nad ei ole võimelised tasuma igapäevaste kulutuste eest ega palkade maksmiseks ja kauba sisseostmiseks oli vaja võtta lühiajalist laenu.

Kuid taoline olukord ei pruugi kaua kesta. Bilansis olev raha ei teeni peaaegu mingit intressi ega ka aktsionäridele tulu. Kuu alguses kirjutasin, et bilansis oleva rahalt ja väärtpaberitelt suurema tulu teenimiseks loob Google väärtpaberitega kauplemise üksuse.

Aktsionäridele ei meeldi olukord, kus ettevõte istub raha otsas. Kompaniid peavad hakkama seda kasutama kas laienemiseks ja investeerimiseks või tagastama selle aktsionäridele kas dividendide või aktsiate tagasiostmise näol.

Eelmisel nädalal tuligi päris mitu teadet dividendide suurendamise kohta. Jaemüügikompanii Target teatas, et suurendab kvartaalselt välja makstavaid dividende 25 USA sendile varasemalt 17 sendilt aktsia. Aktsia dividenditootlus kasvas sellega 1,27 protsendilt 1,9. 108-aastane ettevõte maksab dividende alates 1967. aastast, mil ettevõte läks börsile ning on kasvatanud välja makstavaid dividende 30 aastat järjest.

Wal-Mart võttis kuu alguses vastu otsuse osta tagasi aktsiaid 15 miljardi dollari väärtuses. Tegemist on juba teise aktsiate tagasiostmise programmiga viimase aasta jooksul. Märtsis tõstis jaekaubandusgigant dividende 11 protsendi võrra 30,25 USA sendini aktsia.

Kolmanda tuntud ettevõttena tõstis kvartaalseid dividende ekskavaatorite ja mäetööstusmasinate tootja Caterpillar – kahe sendi võrra 22 sendini aktsia, mis teeb dividenditootluseks 2,95 protsenti.

Eesti börsiettevõtete (arvesse pole võetud Järvevana ning Trigon PD) bilanssides on esimese kvartali lõpu seisuga raha kokku 2,3 miljardit krooni, mis moodustab 4,9 protsenti varade kogumahust. Minu arvepidamise kohaselt (alates 2007. aasta 1 kvartalist) on oli sularaha hulk suurim, 3,8 miljardit krooni, 2007. aasta neljandas kvartalis (arvesse on pole võetud tänaseks börsilt formaalselt või sisuliselt lahkunud Eesti Telekomi, Normat ja teisi ettevõtteid).

Raha osa varade mahust (8,6 protsenti) oli kõige suurem 2007. aasta 1.kvartalis, aga kõige väiksem (2,46%) eelmise aasta teises kvartalis.

Kommentaare ei ole: