teisipäev, 1. juuni 2010

Google hakkab väärtpaberitega kauplema

Eelmisel sügisel hakkas Google’i kodulehel ilmuma imelikke tööpakkumisi. Tavapäraste programmeerijate ja tarkvarainseneride asemel otsiti võlakirjade kauplejaid ning portfellianalüütikuid. Kogu kevade jooksul käisid tehnoloogiablogides kirglikud arutelud, mis Google’is toimub. Nüüdseks on vastus teada – Google hakkab aktiivselt kauplema väärtpaberiturul, kirjutab ajakiri Bloomberg Businessweek (endine BusinessWeek).

Silicon Valley suurte tehnoloogiaettevõtete eripära on see, et nad reeglina ei maksa dividende, mille tõttu istuvad suure hulga raha otsas. Nii on Microsofti bilansis raha ja lühiajalisi investeeringuid 39,67 miljardi dollari väärtuses, Ciscol 39,6, Google’il 26,5 ja Apple’il 23,16 miljardit dollarit. Google on otsustanud bilansis olevalt rahalt suuremat tootlust teenida. Otsingumootorifirma ei avalikusta kui suurt tootlust nad oma investeeringutelt saavad, aga ThinkEquity analüütik Aaron Kessler arvab, et ettevõtte lühiajaliste investeeringute tootlus on umbes 2,5 protsenti.

Oma kauplemisruumi avas Google selle aasta jaanuaris. Investeerimismeeskonnas on juba üle 30 inimese võrrelduna kuuega kolm aastat tagasi. Paljud neist on tulnud Goldman Sachist, JPMorganist ja teistest suurtest investeerimispankadest.

Ka selles valdkonnas kasutab Google ära oma tehnoloogilisi eeliseid. Kui tavaliselt suudavad suurpangad, kes kauplevad erinevatel kontinentidel ja erinevates riikides jälgida reaalajas 60-70 protsenti oma positsiooni väärtusest, siis Google’il on see protsent 98, rääkis ajakirjale konsultatsioonifirma Strategic Treasurer partner Craig A. Jeffrey.

Google’i investeerimismeeskond ei ole veel valmis. Koduleheküljel pakutakse tööd riiklike võlakirjadega kauplejale, riskianalüütikule ja portfellianalüütikule. Pole teada kui palju Google investeerimisspetsialistidele maksab, aga arvatavasti on nende tasu väiksem kui kolleegidel Wall Streeti pankades. Samas aga kompenseerib selle stabiilsus, mida Google pakub.

Kommentaare ei ole: