teisipäev, 3. august 2010

Kas Stefan Anderssonist on saanud Tallinna börsi võimsaim mõjutaja?

Olen ka varem kirjutanud, et väga väikese likviidsuse tõttu pole aktsiahindade peamisteks mõjutajateks mitte kodu- ja välismaised fondid, vaid pigem kohalikud aktiivsed väikeinvestorid. Viimaste nädalate sündmusi vaadates tundub, et üheks olulisemaks hinnamõjutajaks on Rootsi päritoluga erainvestor Stefan Andersson.

Stefanist on saanud siinsetes investeerimisringkondades respekteeritud arvamusliider, kelle väljaütlemisi jälgitakse tähelepanelikult ning paljud järgivad ka tegusid.

Nii juhtus juuli keskel, kui Stefan teatas ühes investeerimisfoorumis avalikult, et ostab Nordeconi aktsiaid. Nordeconi aktsia tegi seepeale 11protsendilise hinnahüppe ehkki veel mõned päevad varem oli see korralikult kukkunud, sest aktsiaid müüs üks ettevõttega seotud erainvestor.

Stefani mõju avaldus üsna selgelt ka Nordeconi aktsionäride arvus, mis kerkis juulis rekordilise 2203 kontoomanikuni. Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et aktsionäride arvu kasv 109 kontoomaniku võrra, on Nordeconi börsiajaloo suurim kuine kasv. Enam kui 100 võrra on ettevõtte aktsionäride arv kasvanud vaid ühel kuul – eelmise aasta augustis. Eriti märkimisväärne on Eesti juriidilisest isikust aktsionäride arvu kasv 34 ehk kümnendiku võrra, mis on samuti rekordiline. Varasem rekord, kasv 23 kontoomaniku võrra, pärineb 2008. aasta juunist. Juriidilisest isikust kontoomanike näol peaks olema suuremalt jaolt tegemist nende aktiivsete väikeinvestoritega, kes kauplevad firma nimel.

Tõsi, eelmise kuu keskel kuulutas Stefan, et on ostmas ka Ekspress Grupi aktsiaid, mis kergitas meediagrupi väärtpaberi hinda nädalaga 20,5%. Aktsionäride arvu pole see siiski oluliselt mõjutanud. Usun, et Ekspress Grupi aktsionäride arv kasvab augustis, aga kas selle põhjuseks on Stefan või möödunud reedel avaldatud majandustulemused, on juba võimatu öelda.

Kommentaare ei ole: