reede, 19. märts 2010

Tallinna börs hiinastub

Vaadates tänases Äripäevas ilmunud Tallinna börsi väikeinvestorite edetabelit ning olles jälginud mitu aastat börsiettevõtete aktsionäride struktuuri, süveneb minus üha enam veendumus, et aktsiate liikumist määravad siin ära grupp aktiivseid professionaalseid ja poolprofessionaalseid väikeinvestoreid-kauplejaid. Institutsionaalsete investorite osatähtsus on alates 2008. aasta kevadest järjest kahanenud.

Mina nimetaks seda nähtust hiinastumiseks, sest Hiina on üks väheseid kui mitte ainus suurematest aktsiaturgudest, kus domineerivad eraisikutest väikeinvestorid. Kui mu mälu ei peta, siis aastal 2007 moodustas 80 protsenti kauplemismahust väikeinvestorite tehingud.

Suurte lääneriikide börsidel domineerivad aga institutsionaalsed investorid (avatud aktsiafondid, pensionifondid, riskifondid). Selles suhtes on tänane Hiina aktsiaturg sarnane Wall Streetiga enne 1929. aasta krahhi. Siis domineerisid seal samuti eraisikutest väikeinvestorid.

Võidakse ju küsida, mis sellest siis halba on, kui börsil domineerivad väikeinvestorid? Ega põhimõtteliselt vist ei olegi, aga institutsionaalsete investorite nappus börsil põhjustab ebalikviidsuse. Väike likviidsus annab omakorda võimaluse lihtsamini turuga manipuleerida.

Üks näide võimalikust tahtlikust või tahtmatust turumanipulatsioonist toimus eelmisel nädalal. Eelmisel esmaspäeval postitati ühes investeerimisportaalis järgmine sõnum. „Müüsin kogu Tallinna Vee positsiooni maha. Tundub, et need tolad teevadki selle Odava Poliitilise Profiidi Lõikamise Seaduse.... ptüi... Monopolide Ohjamise Seaduse ära. Asemele ostsin Merkot, Olympicut ja Nordeconi.“

Tallinna Vee aktsia hind, mis liikus hommikul veidi ülalpool 180 krooni taset ning oli eelmise päevaga võrreldes veidi plussis, kukkus seejärel korraks alla 160 krooni taseme. Aktsia sulgemishinnaks kujunes 170,55 krooni ehk miinus 5,6 protsenti.

Postituse autor, kes kasutab pseudonüümi SideKick, on minu teada aktiivne väikeinvestor Rene Ilves. Kui see on nii, siis on ta küll foorumikaaslasi petnud. Tallinna Vee aktsairaamatu kohaselt on Ilvese firma Seitse Samuraid on müünud ära küll 3500 Tallinna Vee aktsiat, aga 1000 aktsiat on osaühingul endiselt alles. Foorumis kirjutas ta aga, et müüs kogu positsiooni maha.

Rene Ilves üks nendest LHV endistest töötajatest, kes oli sunnitud 2005. aasta sügisel nn LHV skandaali tõttu lahkuma.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jah, risk on kindlasti selles, et Tallinna Börs on liiga palju liivakast, kus kõik tunnevad kõiki.

Sellepärast on uskumatult oluline et Eesti Energia jõuab börsile, kuna koos sellega tõuseb ka teiste ettevõtete atraktiivsus.

Börsi atraktiivsus ei kasva lineaarselt, vaid potentsiaalselt uute ettevõtete arvuga. Ja vastupidi.

2010 on aasta kus väga palju võib juhtuda:

- Kiire börsitõus /tehtud
- Euro tuleku kinnitus /tegemata
- Eesti Energia IPO /tegemata
- 8-10% SKP-kasv yoy aasta lõpul /tegemata

Huvitav poolaasta on ees.

/stefan

Tõnis ütles ...

Arvan, et võtmeküsimusteks on euro tulek ja Eesti Energia IPO. Euro tuleku tõenäosus on juba väga suur. Peaaegu lõpliku kinnituse peaks saama 12. mail ning täieliku 6. juulil.

Mis puutub Eesti Energia IPO-sse, siis siin võivad poliitikud verest välja lüüa. Kuna ükskord on EE ja Eesti Raudtee erastamisega juba kõrvetada saadud, siis võib juhtuda, et enne valimisi ei riskita seda teha. Aga börsi seisukohalt võib Eesti Energia IPO edasilükkumine saatuslikult hilja olla.

Anonüümne ütles ...

Parandus:
potentsiaalne kasv => eksponentsiaalne kasv

/stefan

Tõnis ütles ...

Aktsiaraamatust selgub, et Ilves on 700 Tallinna Vee aktsiat juurde ostnud.