kolmapäev, 11. august 2010

Kas Hewlett-Packard reageeris üle?

Reede hilisõhtul lahvatas tõeline pommuudis: Hewlett-Packard teatas, et tegevjuht Mark Hurd astub ametikohalt tagasi.

Juuni lõpus esitati Hurdile süüdistus Hewlett-Packardi lepingulise turundusnõustaja, Jodie Fisheri seksuaalses ahistamises. Hiljem selgus, et ahistamist siiski ei toimunud. Mulle tundub, et toimus ainult lähenemine, aga seda tegi Hurd ettevõtte arvelt. Kulud ei olnud 100 miljardi dollari suuruse käibega ettevõtte jaoks teab mis suured – väidetavalt kusagil 20 000 dollari kandis. Aga Hurd lasi isiklikud kulud kanda ettevõttel ning võltsis ka kuluaruandeid, millest aga piisas Hurdi vallandamiseks. Jodie Fisher avaldas samuti kahetsust Hurdi vallandamise pärast ning kinnitas, et see ei olnud tema eesmärk ning nad olid omavahelised asjad kohtuväliselt juba ära klaarinud. (Kas polnud tegu siis mitte lihtsa väljapressimisega?).

Nüüd on aga puhkenud elav diskussiooni, kas Hewlett-Packardi nõukogu mitte viga ei teinud ega üle ei reageerinud.

Oracle’i asutaja ja juht Larry Ellison on veendunud, et HP nõukogu tegi vea.

„HP nõukogu tegi just kõige hullema personaliotsuse pärast neid idioote Apple’i nõukogus, kes vallandasid Steve Jobsi mitmeid aastaid tagasi,“ kirjutas Ellison ajalehele The New York Times. Apple vallandas Jobsi 1985. aastal, aga kutsus ta 12 aastat hiljem tagasi. Ellison on ka Hurdi kauaaegne sõber ja tennisepartner.

Mark Hurd asus HP tegevjuhi kohale 2005. aastal. Tegemist on üsna madala profiiliga raamatupidaja tüüpi inimesega, iseloomustas teda ajalehele The Wall Street Journal San Francisco ülikooli juhtimisprofessor John Sullivan.

„Ta kärpis kulusid. Ta polnud toretsevat tüüpi tegelane,“ lausus Sullivan.

Hurdi juhtimisel sai HPst 2006. aastal maailma suurim personaalarvutite tootja ning käibe poolest maailma suurim tehnikakompanii. Kui 2004. aastal oli HP käive 80, siis 2009. aasta käive oli üle 114 miljardi dollari. HP aktsia hind on kasvanud Hurdi juhtimise all üle kahe korra.

The New York Times kirjutas, et nõukogu vallandas Hurdi PR firma APCO tugeval survel. APCO olevat kirjutanud isegi näidisartikli, demonstreerimaks, mis võib juhtuda, kui kuuldused ettevõttest välja lekivad.

Ajalehe sõnul ei olevat Washingtonis asuv 500 töötajaga APCO näol eriti tugeva reputatsiooniga ei kriisijuhtimise- ega ka tehnoloogilise reputatsiooniga ettevõttega, kuigi ettevõte on teinud koostööd nii Microsfti ja Inteliga.

Hewlett-Packardi aktsia hind reageeris esmaspäeval uudisele 7protsendilise kukkumisega. Kuigi kauplemine HP aktsiatega peatati kohe pärast uudise tulekut ka järelkauplemisel, jõudsid ülikiired arvutiprogrammid juba tehinguid sooritada, mistõttu oli reede hilisõhtul ja esmaspäeval aktsia hinna ja langusprotsendi suhtes päris suur segadus.

Ilmselt sama suur segadus valitseb lähikuudel ka Hewlett-Packardi tippjuhtkonnas. Nõukogu hakkab otsima uut juhti, mis ei ole eriti lihtne ülesanne. Ajutiseks tegevjuhiks sai finantsjuht Cathie Lesjak.

Kommentaare ei ole: