teisipäev, 10. august 2010

Kas Vene oligarhide raha hakkab Eestisse tulema?

Tundub, et meie lõunamaiselt ilusad ilmad on nii vapustavad, et Vene oligarhid eelistavad lõunamerede asemel Tallinnasse tulla. Ajakirjandus on vähem kui kuu aja jooksul kirjutanud kolmest luksusjahist, mille pardal veedavad aega Vene oligarhid.

Kas oligarhide peatumised siin on juhulikud ning kas tõesti on põhjuseks meie väga ilusad ilmad? Ma kipun arvama, et nii see päris ei ole ning tõenäoliselt on lähikuudel oodata Vene oligarhide investeeringuid Maarjamaale.

Eesti üleminek eurole vähem kui viie kuu pärast lisab meie investeerimiskeskkonnale stabiilsust, mida Venemaa majandusel ei ole. Üha enam märke viitab sellele, et Venemaa võimud on hakanud meisse mõnevõrra leebemalt suhtuma ning ma ei välista, et oligarhid on saanud oma riigi otsustajatelt signaale, et Eestis võib äri teha küll.

Seepärast ma ei imestakski, kui järgmise investeerimislaine peavood ei tule enam Soomest ja Rootsist, nagu see oli kahe eelmise majandusbuumi ajal, vaid hoopis Venemaalt.

Kuuldavasti olevat meil müügis kaks panka, Marfin ja Krediidipank. Krediidipank kuulub praegugi suuremalt jaolt Vene kapitalile. Pangal on ka poolsada väikeaktsionäri ning väärtpaberikeskuse statistikat vaadates tundub, et suuromanikud on juulis hakanud väikeaktsionäridelt Krediidipanga aktsiaid kokku ostma. Kuni juuli alguseni oli Krediidipanga aktsionäride struktuur stabiilne. Kolmele juriidilisest isikust välisinvestorile kuulus 95,68% aktsiatest, viiele Eesti juriidilisest isikust 0,69%, viiele välisriigi eraisikust investorile 0,07 ja 55le Eesti eraisikust investorile 3,56% Krediidipanga aktsiatest.

Juulis aga kahanes väikeinvestorite arv oluliselt. Neljale juriidilisest isikust välisinvestorile kuulub 1. augusti seisuga 98,39% Krediidipanga aktsiatest, Eesti juriidilised isikud on oma aktsiad ära müünud, viiele eraisikust välisinvestorile kuulub endiselt 0,07% ning Eesti erainvestorite arv on kahanenud 41-le (neile kuulub 1,54%).

Kommentaare ei ole: