neljapäev, 5. august 2010

Kas Buffetti aktsia on liiga kallis?

Warren Buffett armastab öelda, et tema ideaalne investeerimishorisont on igavene ning samasugune on ka paljude tema juhitava Berkshire Hathaway aktsionäride oma, kes ostavad ettevõtte aktsia ja jäävad seda aastakümneteks hoidma. Ka mina olen taolise lähenemisega investor ning 14aastase investeerimisstaaži jooksul olen vabatahtlikult müünud ära vaid kahe ettevõtte aktsiad ning nüüd olen kaalumas kolmanda müüki.

Aga tagasi Buffetti juurde. Juulis andis investeerimisfirma Stifel Nicolaus analüütik Meyer Shields Berkshire aktsiale müügisoovituse. Tegemist on esimest korda alates 2004. aastast, kui Wall Streeti analüütik soovitab Berkshire aktsiat müüa, kirjutab ajakiri Fortune. Isegi võimekas Buffett ei saa ennast lahti rebida närusest majandusest, põhjendab analüütik oma soovitust.

Gardner Russo & Gardner partner Thomas Russo leiab seevastu, et kohe, kui majandus hakkab tõusma, on Buffettile kuluvad ettevõtted valmis sellest osa saama.

Fortune rääkis mõlema analüütikuga ning esitab nende argumendid.

Meyer Shields: „Meie müügisoovitus põhineb eeldusel, et USA majandus on aasta teisel poolel väga nõrk. Me näeme töötuse langemist palju sügavamale, kui see on olnud eelnevate kriiside ajal. Seni pole veel taastumise märke kuigipalju näha.“

Kui kindlustusfirmal on väga suur aktsaiportfell (formaalselt loetakse Berkshire Hathaway’d enamasti kindlustusfirmaks, aga minu arvates on tegemist pigem investeerimisfondiga), on ettevõtte õiglase väärtuse ennustamiseks bilansiline väärtus paremaks indikaatoriks kui kasum. Shieldsi arvestuste kohaselt kahanes Berkshire bilansiline väärtus aktsiaturu languse tõttu teises kvartalis 2,8 miljardi dollari võrra.

Lisaks sellele müüs Buffett finantskriisi ajal müügioptsioone neljale aktsiaindeksile. Ehkki optsiooni realiseerimistähtaeg on alles 2018. aastal, nelja indeksi langus nulli väga ebatõenäoline ja Brekshire müügioptsioonide eest maksma ei pea (summa oleks sellisel juhul 37,5 miljardit dollarit), tähendab indeksite langus siiski kahanemist 800 miljoni dollari võrra, hindab Shields.

Berkshire aktsia selle aasta tõus on toimunud eelkõige tänu B- aktsiate splitile eelmise aasta lõpus. Kuid seepärast, et aktsia on nüüd S&P 500 indeksi koosseisus, muutub ettevõtte aktsionäride baas üha institutsionaalsemaks. Kui seni oli aktsionäride hulgas peamiselt rikkad eraisikud, siis nüüd muutub suuremaks fondide osakaal. See aga tähendab, et aktsia muutub ka tunduvalt kõikuvamaks, mis toob pea alati endaga ka aktsia madalama valuatsiooni, selgitas Shield.

Thomas Russo: „Warren Buffett ei ole kasumiteadete ori, mis on Berkshire suurim tugevus. Ta sai paar aastat tagasi 4,9 miljardi dollari suuruse preemia 37 miljardi dollari kindlustamise eest (jutt on samadest aktsiaindeksite müügioptsioonidest). Mitte keegi teine poleks hakanud võtma riski, et vara arvestuslik turuväärtus võib mõjutada nii tugevasti kasumit“.

„Nõrk makrokeskkond pole Berkshire’le midagi uut. Mina vaatan seda kui terapeutilist perioodi, mil Berkshire ettevõtted saavad teha strateegilisi investeeringuid ,“ lisas Russo.

Kuni Burlington Norherni ülevõtmiseni oli Brekshire aktsia midagi erilist. Kuna Buffett varem aktsiat ei splittinud siis A klassi aktsia ostmist said endale lubada vaid vähesed (aktsia hind maksab üle 120 tuhande dollari ehk peaaegu 1,5 miljonit krooni). Ka B klassi aktsia, mis enne splitti maksis üle 3000 dollari, polnud just odavate killast.

Russo selgitas, et üha suurem osa USA aktsiainvestoritest ei tohtinud osta Berkshire aktsiaid. Need olid indeksfondid. Kuna umbes 8% Põhja-Ameerika aktsiatest kuulub S&P 500 indeksisse, tähendas see, et umbes kaks triljonit dollarit aktsiaturgude raha ei omanud Buffetti aktsiaid. Ka nüüd, kui Berkshire aktsia on S&P 500 koosseisus, ei tähenda see, et indeksifondid kipuvad neid turu langedes kiiresti müüma. Seda tänu Berkshire suurele osakaalule indeksis.

Ja viimaseks argumendiks, miks Russole Berkshire aktsia meeldib, on selle hinnaliikumine kahel viimasel aastal. Sel aastal on aktsia kallinenud 20, aga 2009. aastal null protsenti. S&P 500 indeks rallis aga eelmisel 26%, mis tähendab, et Berkshire jookseb indeksitele järele.

„Mulle taolised vastukaalud meeldivad,“ selgitab Russo.

Reutersi andmetel soovitab Berkshire Hathaway aktsiat osta 1, hoida 3 ning müüa 1 analüütik.

Teise kvartali majandustulemused avaldab ettevõte homme.

Kommentaare ei ole: