reede, 6. august 2010

Hiina kinnisvarabuumi kütavad riigifirmad

Samal ajal, kui koos maailma finantsüldsusega vaatab Hiina kinnisvaraturu ülekuumenemist murelikult pealt ka riigi keskvõim, on buumi peamisteks õhutajateks riigile kuuluvad suurettevõtted.

Suured riigile kuuluvad nafta-, keemia- ja sõjatööstusettevõtted ning telekomifirmad ostavad üha suuremate summade eest maad tegelemaks kinnisvaraarendusega, mil pole mingit pistmist nende põhitegevusega, kirjutab The New York Times.

„Just neil on maa ostmiseks raha,“ kommenteeris ajalehele Singapuri rahvusülikooli professor Deng Yongeng. „Sest Hiinas kontrollib raha pakkumist ja kulutamist valitsus,“ lisas ta.

Nii on sel aastal 82% Pekingi maamüügioksjonitest võitnud suured riigifirmad. 2008. aastal oli see protsent 59. Ühe uuringu kohaselt pakkusid riigile kuuluvad ettevõtted maa eest keskmiselt 27% konkurentidest enam.

Pekingis on alates 20003. aastast kerkinud maa hind 750%, pool sellest kasvust on tulnud kahe viimase aasta jooksul. Ka elamuaseme hinnad on paljudes linnades paari viimase aastaga kahekordistunud.

Kriitikute sõnul on kinnisvarabuumi üheks peamiseks mootoriks valitsus, kes pumpas majandusse 586 miljardit dollarit ning ergutas riigile kuuluvaid panku agressiivsemalt laene andma.

Mõned süüdistavad ka kohalikke omavalitsusi, kes teenisid maaoksjonitelt 2009. aastal 230 miljardit dollarit.

Ning kolmas põhjus on riigi poolt ettevõtetele pandud surve olla aina kasumlikum ning kinnisvaraarendus on täna väga ahvatlev, selgitas ajalehele soolakaevandusfirma Anhui Salt Industy Corporation turundusjuht Su Chuanbao. Anhui ostis maad, et seal kõrgklassi elamurajooni nimega Platinum Bay arendama hakata. Tema sõnul on just valitsus see, kes tegelikult õhutab kinnisvarabuumi.

Kokkuvõttes meenutab mulle see lugu meie olukorda mõned aastad tagasi, kus igal enesest lugupidaval ärimehel oli ka oma kinnisvarafirma. Nii mõnegi jaoks päädis kinnisvaraarendus aga sellega, et börsiettevõtte suuromanik pidi suure tüki oma osalusest ära müüma.

Kommentaare ei ole: