teisipäev, 13. juuli 2010

Odavmüügikaubamaja odav aktsia

Kümmekond aastat tagasi pidas Warren Buffett oma üheks suuremaks veaks Wal-Marti aktsiate ostmata jätmist. Nüüdseks on ta selle vea parandanud. Legendaarse investori juhitav Berkshire Hathaway hakkas maailma suurima jaemüügikontserni (ajakirja Fortune värske numbri andmetel on Wal-Mart käibe järgi ka maailma suurim ettevõte) aktsiaid soetama 2005. aasta teises kvartalis. Möödunud sügisel kahekordistas Buffett Wal-Marti positsiooni 37,8 miljonini ning on hoidnud seda vähemalt selle aasta esimese kvartali lõpuni.

Wal-Marti aktsia hind liigub praegu 50 dollari tasemel, sealkandis on see liikunud juba kümmekond aastat. Arvestades järgmise ja ülejärgmise aasta kasumiprognoose on konkurentidest ainult toiduainete jaemüüja Kroger ning ravimüüja Walgreen aktsiad Wal-Martist odavamad, kirjutab värske investeerimisajakiri Barron’s. Analüütikud ennustavad ettevõtte 2011. aasta kasumiks 4,01 ning 2012. aasta kasumiks 4,39 dollarit (Wal-Marti finantsaasta lõpeb jaanuaris). Citigroupi analüütik Debra Weinswig ennustab aga 2011. aasta kasumiks 4,08 ja 2012. aasta kasumiks 4,64 dollarit.

Wal-Mart ostab oma aktsiaid agressiivselt tagasi. Esimeses kvartalis osteti oma aktsiaid kolme miljardi dollari eest (eelmise aasta esimeses kvartalis 900 miljoni eest). Juuni alguses kiitis nõukogu heaks 15 miljardi dollari suuruse aktsiate tagasiostuprogrammi. Praegu kehtiva programmi kohaselt võib ettevõte aktsiaid osta veel 4,5 miljardi dollari eest. Ka dividenditootlusel, mis on 2,5 protsenti, pole nii suure ettevõtte puhul väga viga.

Investeerimisfirma Weitz Funds analüüsidivisjoni juhi Bradley Hintoni hinnangul ei ole Wal-Marti aktsial langusruumi eriti jäänud. Analüütikud usuvad, et tõusuruumi on aktsial aga küllaga. Weinswig näeb aktsial tõusupotentsiaali kolmandiku võrra 65 dollarini. Kontsern on võimeline suurendama nii olemasolevate kaubamajade müüginumbreid kui ka klientide arvu.

Lõpuks on Wal-Mart hakanud tähelepanu pöörama ka online-kaubandusele. Seda just ajal, mil paljud on hakanud kaupu ostma nutitelefonidega.

Ning väga oluline ilming on peamiselt maapiirkondades levinud kaubandusketi imbumine suurlinnadesse. Ettevõte sai Chicago linnavalitsuselt hiljuti loa teise kaubamaja ehitamiseks. 2006. aastal, kui avati esimene, seisid inimesed vihma käes pikas järjekorras, kirjutab Barron’s.

Reutersi andmetel soovitab 25 analüütikut Wal-Marti aktsiat osta, 4 hoida ning müügisoovitusi ei ole.

Kommentaare ei ole: