kolmapäev, 14. juuli 2010

Kohvi järsk hinnatõus

Kohvi hind tegi juuni keskel järsu hinnatõusu ning on jäänud sellele tasemele tänaseni. Kolme päevaga kallines kohvifutuuride hind 16% viimase 12 aasta kõrgeimale tasemele. Spekulatiivsed riskifondid hakkasid kiiresti kohvi lühikeseks müüma, arvates et see ei jää sinna kauaks. Aga võta näpust! New Yorgi kaubabörsil on kohvifutuuride hind jäänud vahemikku 1,63-1,70 USA dollarit naela kohta tänaseni.

Enne keskjuuni järsku hinnatõusu liikus kohvi hind üsna uniselt – vahemikus 1,27 kuni 1,46 dollarit nael. Suurema osa eelmisest aastast oli hinnatase alla 1,25 dollari nael ning paljud turuosalised usuvad, et see hind langeb peagi taas.

Samas pole ka päris selge, mis kohvi ootamatu hinnatõusu põhjustas. Üheks võimalikuks hinnatõusu põhjuseks võiks olla kartus, et Kolumbia saak tuleb oodatust väiksem. Paraku polnud see kellelegi suureks üllatuseks ning nii suure hinnaliikumise põhjuseks see olla ei saanud. Teiseks võimalikuks põhjuseks peetakse Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni 10. juunil avaldatud raportit, kus ennustatakse kohvi hinnale survet ülespoole.

Jaehinnale kohvifutuuride hinnatõus esialgu ei tohiks mõju avaldada, kirjutas The Wall Street Journal. Esialgu võtavad kahju vastu hulgimüüjad.

Kommentaare ei ole: