esmaspäev, 26. juuli 2010

Investor ostis miljardi dollari väärtuses kakaoube

Toorainetega kaubeldakse peamiselt tulevikutehingute turgudel ning reeglina likvideeritakse positsioonid enne tehingu realiseerumise tähtaega, sest investorid ei soovi füüsilist naftat, suhkrut, vaske või kohvi tegelikult omada. Realiseeritakse vaid mõni üksik protsent tulevikutehingute kogumahust.

Nädal aega tagasi šokeeris aga kakao- ja kohviubade kaupleja Anthony Ward tooraineturge sellega, et realiseeris nädal aega tagasi juulitehingute positsiooni - kokku 240 100 tonni kakaoube. Hiigelkoguse väärtuseks hindavad asjatundjad miljardit dollarit. Nüüd omab investori ettevõte Armajaro Holding umbes 7% maailma kakaoubadest.

Wardi positsioonide soetamise käigus kerkis kakao hind 33 aasta kõrgeimale tasemele. Ward panustab kakaoubade pakkumise vähenemisele ning kui see õnnestub, on magusatööstus sisuliselt tema ees põlvili. Seetõttu on mõnedki võrrelnud Wardi vendade Huntidega, kes üritasid aastatel 1979-1980 nurka suruda hõbedaturu ostes kokku suurema osa füüsilise väärismetalli varudest.

Kui Huntid olid naftatöösturid ning kaasasid oma kõrgesse mängu ka Araabia naftašeigid, siis Anthoni Ward on läbi ja lõhki kakaospetsialist.

„Globaalses mastaabis ei ole talle kakaoalastes teadmistes võrdset,“ lausus Armajaro endine töötaja Tim Spencer ajalehele The New York Times.

Armajaro varade maht, peamiselt riskifondidena, on 1,5 miljardit dollarit. Kuid teisalt on tegemist ka maailma ühe suurema kakaokauplejaga, kes tegutseb Elevandiluurannikul (maailma suurim kakaotootja), Indoneesias ning Ecuadoris.

Briti press on Wardi peale väga vihane andes talle hüüdnime Šokolaadisõrm (Chocfinger) viitega Bondi filmi kangelasele Kuldsõrmele (Goldfinger). Samas kinnitavad analüütikud, et šokolaadisõbrad kakao hinna võimaliku edasise tõusu pärast väga muretsema ei pea, sest see tooraine moodustab ainult 10% tavalise šokolaadi hinnast.

Kommentaare ei ole: