reede, 23. juuli 2010

Musta luige fondid on kuum kaup

Maailma suurim võlakirjafondide valitseja PIMCO kavatseb luua fondi, mis pakub kaitset turu kukkumisele üle 15 protsendi, kirjutas Bloomberg nädala alguses. Morgan Stanley strateegide sõnul kasvas nõudlus toodete vastu, mis kaitseb investoreid kataklüsmide korral, eelmises kvartalis viiekordseks.

Mustaks luigeks nimetab bestselleri The Black Swan autor Nassim Nicolas Taleb nähtusi, mille toimumise tõenäosus on äärmiselt väike. Poolteist aastat enne Lehman Brothersi pankrottiminekut ilmunud raamatus hoiatas ta pankureid, et need toetuvad liiga palju tõenäosuse põhistele mudelitele ning ignoreerivad potentsiaalsete katastroofide võimalusi.

Lisaks Pimcole pakuvad väga väikese tõenäosusega sündmuste vastu kaitset Deutsche Bank ja Citigroup kas siis fondide või tuletisinstrumentide näol.

Goldman Sachsi strateeg Alberto Gallo hoiatas aga möödunud kuul, et investorid maksavad liiga palju tuletisväärtpaberite eest, mis pakuvad kaitset kõige vähemtõenäoliste stsenaariumite nagu Euroopa riikide maksejõuetuse vastu, aga ei panusta piisavalt suurema tõenäosusega stsenaariumite nagu pika madala kasvu perioodi vastu.

„Kui kirjeldada olukorda purjetamisterminites, maksavad investorid suuri preemiaid kaitsmaks ennast äkilise tormi vastu, aga ei soovi ennast kaitsta pika tuulevaikuse vastu,“ lausu Gallo.

Kommentaare ei ole: