neljapäev, 29. juuli 2010

Hodorkovski vangistamine põhjuseks oli siiski Jukose müügiplaan Exxon Mobilile.

Varsti pärast Mihhail Hodorkovski arreteerimist kirjutasin arvamusartikli, et oligarhi vangipaneku peapõhjuseks ei olnud niivõrd tema poliitilised ambitsioonid, kuivõrd soov müüa osa Jukosest Exxon Mobilile. Paraku jäi see versioon üksikuks hundiks poliitversioonide seas ning hakkasin ka ise tasapisi uskuma, et ilmselt mu hüpotees vett ei pea.

Nüüd on aga selgunud, et tõenäoliselt oli mul siiski õigus. Tom Bower kirjutab äsjailmunud raamatus Oil. Money, Politics, and Power in the 21st Century, et võimalik, et Hodorkovski vangipaneku peasüüdlane võib olla Exxon Mobili endine juht Lee Raymond.

Nimelt kohtus Raymond 2003. aasta 25. septembril New Yorgis Venemaa endise presidendi Vladimir Putiniga saamaks kinnitust, et Kreml on nõus Jukose aktsiate müügiga Exxonile. Tegelikult oli Exxon juba dobroo saanud ning presidendi ja tegevjuhi kohtumine pidi olema lihtsalt sisuliselt templiks tehingule.

Kui esialgne tehing pidi hõlmama 25% + üks Jukose aktsia, siis Raymond rääkis Putinile, st Exxon nõustub ostma veerandi Jukose aktsiatest ainult juhul, kui nad tulevikus saavad enamusosaluse.

Putin vastas Raymondile ilmse ärritusega, et Hodorkovski pole talle sellest mitte midagi rääkinud.

„Kuulen sellest esimest korda. Hodorkovski ei rääkinud mulle,“ vastas Putin. Raymond ei pannud tähele, et Putin kordas lauset „Kuulen sellest esimest korda. Hodorkovski ei rääkinud mulle“ kolm korda.

„Eks me näe,“ lausus Putin lõpuks puiklevalt ning lisas, et edaspidi tuleb Raymondil tegelda ministritega.

Putin oli üliärritunud, sest Raymond oli asetanud ta väga ebamugavasse olukorda. Lisaks oli Exxoni ambitsioon saada Jukoses enamus selgelt Putini administratsioonile liig mis liig. Mõned kuud varem oli BP omandanud 50% Venemaa suuruselt kolmandast naftakompaniist TNK. Exxoni pikaajalise eesmärgi täitumine oleks tähendanud, et pool Venemaa naftaleiukohtadest läinuks välisfirmade kätte.

Lisaks sellele ei sallinud Putini administratsiooni asejuht Igor Šetšin juutidest oligarhe, kelle käes oli tol ajal pool Venemaa majandusest. Šetšin on Rosnefti nõukogu liige ning selle naftakompanii kätte läks ka suurem osa hävitatud Jukose varast.

„On hullumeelne mõelda, et Putin laseb kroonijuveeli müüa välismaalastele, et sellest saaks kasu väike grupp juudi bandiite,“ tsiteerib Bower ühte Kremli ametnikku, kelle ütluses peegeldub ka venelaste suhtumine lääneriikidesse.

Täpselt kuu aega hiljem, 25. oktoobri hommikul levis uudis Mihhail Hodorkovski arreteerimisest üle maailma.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Samal teemal lugu ka:
http://minuvenemaa.blogspot.com/2010/05/istu-misha-8.html

Anonüümne ütles ...

ja miks on vaja hodorkovskit jätkuvalt vangis pidada?