reede, 30. juuli 2010

Jürvetson on investeerinud Tesla Motorisse

Kuu aega tagasi börsile läinud elektriautode tootjasse Tesla on teiste hulgas investeerinud ka Eesti soost riskikapitalist Steve Jürvetson, selgub nädalavahetusel New York Timesis ilmunud pikas artiklis Teslast ja selle juhist Elon Muskist.

Peale selle on Jürvetson finantseerinud ka Muski internetifirmat Zip2 ning odavate kosmoselaevade väljatöötamise ja valmistamisega tegelevat ettevõtet SpaceX.

Ehkki tihti üsna indikatiivne, ei pruugi ettevõtete esimene börsipäev aktsia edasist liikumist siiski adekvaatselt ennustada. Börsile kirjutatud kommentaaris nimetasin Tesla börsidebüüti edukaks, sest suurel languspäeval, mil Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 2,7 ning Fordi aktsia 5,3 protsenti, sööstis Tesla aktsia hind 40%. Aga see oli ka kõik. Eile ehk kuu aega hiljem oli Nasdaqil noteeritud ettevõtte aktsia hind taandunud 20,35 dollarile ehk 22% avaliku aktsiaemissiooni hinnast (17 dollarit) kõrgemal.

Tesla juht ja suuromanik Elon Musk on värvikas ja vastuoluline. 2003. aastal asutatud elektriautode tootja pole seni veel kasumit saanud. See aga ei takistanud Muski 2009. aasta veebruaris saatmast klientidele e-kirja, et aasta keskel saab Teslast kasumlik ettevõte. Musk ise kaitses ennast väitega, et ta polnud rääkinud kasumlikust kvartalist, sest kasumlik oli ettevõttele ainult eelmise aasta juuli. Erinevaid vastuolulisi fakte tema kohta on artiklis toodud ridamisi.

„Mina ei usu teda,“ rääkis ajalehele autotööstusblogi Jalopnik peatoimetaja Ray Wert. „ Aga ma ei usu, et ta valetab. Ma arvan, et ta ise tegelikult usub, mida ta räägib. Aga minu arvates pole ta reaalsusele eriti lähedal. Pole kunagi olnud,“ täpsustas ta.

Teise kvartali majandustulemused avaldab Tesla 4. augustil pärast börsipäeva lõppu. Bloombergi andmetel katab aktsiat vaid üks analüütik, kes on andnud aktsiale ostusoovituse.

Kommentaare ei ole: