teisipäev, 6. juuli 2010

Brasiilia hiigelvarudega naftagigant

Mõned aastad tagasi küsis üks tuttav, kas tasuks investeerida Brasiilia naftagigandi Petroleo Brasileiro ehk Petrobrasi aktsiatesse. Ma ei mäleta, mida talle vastasin, aga ilmselt mitte midagi mõistlikku, sest ehkki ettevõte on tuntud ning selle kohta on ka üsna palju kirjutatud, olin ma kirjutised tulevasteks aegadeks kõrvale pannud. Ja sinna on nad jäänud tänaseni.

Viimase paari aastakümne jooksul on Petrobras teinud mõned maailma suurimad naftaleiukohtade avastused - viimased neist võimaldaks ettevõttel kahekordistada oma naftavarud 12 miljardile barrelile.

Investoreid on hirmutanud võimalus, et riik võib suurendada kontrolli ettevõtte üle ning ka nelja aasta arengukava, mis läheb maksma 224 miljardit dollarit. Petrobrase vastavastatud naftaleiukohad asuvad peamiselt ookeani põhjas, mis ulatub kuni viie kilomeetri sügavusse. Seetõttu ongi New Yorgi börsil kaubeldava ADR’i hind kukkunud seitsme kuuga 35%.

Tänu suurele väljamüügile on aktsia hinna ja kasumi suhe (p/e suhe) langenud 7,4-le, mis on veidi väiksem kui ExxonMobilil. Ettevõtte suhtes optimistlikult meelestatud analüütikud ootavad ADRi hinna kerkimist 50 dollarile (täna on selle hind 34 dollari kandis).

Praegu pumpab Petrobras naftat 1,85 miljonit barrelit päevas. Ettevõte projektsioonide kohaselt kasvab see aastas 9,4 protsenti 3,9 miljoni barrelini aastaks 2014 ning kahekordistub aastal 2020. Analüütikud ootavad järgmisel aastal kasumi kasvamist 17 protsenti 4,52 dollarini ADRi kohta ning 2012. aastaks 6 protsenti 4,81 dollarini ADR.

Nafta uuringutööd ning tootmine moodustasid ettevõtte eelmise aasta 92 miljardi dollari suurusest käibest 24%, aga andsid samal ajal 55% tegevuskasumist. Nafta töötlemine andis 47% käibest ning 37% kasumist.

Eelmisel kuul teatas ettevõte, et kavatseb kulutada 73,6 miljardit dollarit ehk kolmandiku ettevõtte nelja aasta eelarvest investeeringuteks nafta töötlemisse. Kuna töötlemine on ajalooliselt olnud tootmisest madalama marginaaliga, siis võib see tähendada, et valitsus soovib luua töökohti, kirjutab värske investeerimisajakiri Barron’s.

Mõnesid analüütikuid teeb murelikuks ka massiivne investeerimisvajadus, mis võib ettevõttele tuua suuremaid kulutusi kui tuleb BP-l kanda seoses Mehhiko lahe katastroofiga.

Ebakindlust lisab ka ees seisev massiivne aktsiaemissioon, mis peaks toimuma augustis.

Nagu öeldud, on aktsia p/e suhe (7,4) veidi väiksem kui ExxonMobilil (8,2), aga siiski suurem kui Shellil (7,0), Chevronil (6,7) ja ConocoPhillipsil (6,6).

Reutersi andmetel soovitab Petrobrasi aktsiat osta 11 ning hoida 6 analüütikut, müügisoovitusi aktsial pole.

Petrobrasi aktsiad meie investorid kohalike maaklerfirmade kaudu otse osta ei saa, aga võimalik peaks olema osta New Yorgi börsil kaubeldavaid ADRe (sümbol PBR).

Kommentaare ei ole: