esmaspäev, 5. juuli 2010

Apple’i aktsia ülemäärane volatiivsus

Olen tähele pannud ning sain kinnituse ka finantsblogija Andy Zaky’lt, kelle sissekanne ilmus ajakirja Fortune koduleheküljel, et Apple’i aktsia on reeglina turutrendi ori. Mis aga veelgi hullem, kui turul toimub üldine langus, on Apple’i aktsia langus märgatavalt suurem.

Nii juhtus näiteks 2007. aasta suvel, mil Dow Jonesi tööstuskeskmine tegi 10,7-protsendilise korrektsiooni, aga Apple’i aktsia hind kukkus 33% ehk kolm korda enam kui turg. Aga oli ju toona tegemist suvega, mil tuli müüki iPhone ning ka Macintoshi arvutid läksid kaubaks väga hästi. Ühesõnaga, mingit fundamentaalset põhjust aktsia hinna nii suureks kukkumiseks ei olnud.

Sama aasta oktoobris langes Dow nelja päevaga 8 protsenti, aga Apple’i aktsia kaotas 21,9% oma väärtusest. 2008. aasta alguses tegi Dow Jonesi tööstuskeskmine kahe ja poole kuuga 13,5protsendilise korrektsiooni, Apple’i aktsia hind kaotas poole oma väärtusest kukkudes 203 dollarilt 115-le. Aga see oli aeg, mil Apple’i fundamentaalnäitajad olid vaieldamatult paremad kui peaaegu ükskõik millisel USA aktsial, väidab Zaky.

Kogu finantskriisi vältel teatas Apple uutest ja uutest rekordilistest kvartalitulemusest näidates nii käivete kui ka kasumite muljetavaldavaid kasvunumbreid. Saamaks aimu, kui irratsionaalne oli turg Apple’i aktsia suhtes, võib võrrelda finantssektori aktsiaindeksit ehk börsil noteeritud fondi Financial Select Sector SPDR (sümbol XLF). Indeksifond kaotas finantskriisi ajal 70 protsenti oma väärtusest, Apple’i aktsia 60. Seega kohtles turg tehnoloogiafirmat samaväärselt finantskriisi põhjustanud finantssektoriga ehkki Apple’i bilansis on üüratu hulk raha ja võlga null dollarit.

Ka eelmisel teisipäeval kordus kõik vanaviisi. Dow langes 2,7, Apple’i aktsia hind kukkus 4,5 protsenti.

Tõsi, maikuu languse esimesel poolel ei läinud Apple’i aktsia üldise langusega kaasa, vaid kerkis sel ajal rekordilise 279 dollarini just keset korrektsiooni. Tänaseks on aga sellest juba 12 protsenti läinud. Kui nüüd tõesti on tulemas suuremat sorti kukkumine, nagu paljud analüütikud on kartnud ( S&P 500 indeks 950 ning Dow 8800 punktile), võib see kaasa tuua taas Apple’i aktsia kollapsi.

Kuid samas on Apple´i aktsia olnud aktsiaturu taastumise üheks olulisemaks mootoriks. Mäletatavasti kerkis Apple aktsia hind veidi enam kui aastaga sirgjooneliselt 78 dollarilt 279le.

Analüütikud see-eest ei väsi aktsia soovitusi ja hinnasihte tõstmast. Alates juuni algusest on aktsia soovitust, hinnasihti või mõlemat kergitanud 19 analüütikut, neist viimasena tõstis Mark Moskowitz J.P.Morganist 1. juulil Apple’i aktsia hinnasihi 390 dollarile.

Olen nii siin kui ka Äripäevas kirjutanud, et just Apple TV, mida tegevjuht Steve Jobs peab hobiks, võib saada mõne aasta pärast ettevõtte uueks rahamasinaks. Samasugust meelt on ka Piper Jaffray analüütik Gene Munster, kes kirjutas eelmisel nädalal, et Apple siseneb kõrgekvaliteedilisse TV-ärisse lähima 2-4 aasta jooksul. Analüütiku sõnul viitab sellele juunis müüki tulnud Mac mini, millel on HDMI (High Definition Multimedia Interface) port.

Kommentaare ei ole: