kolmapäev, 7. juuli 2010

Seitse suurt viga, mida tehakse finantsnõustaja valimisel – 7. viga

Lõpetan siinkohal MarketWatchi kolumnist Chuck Jaffe raamatu Getting Started in Finding a Financial Advisor refereerimise. Raamatus selgitatakse finantsnõustajate valikul reeglina tehtavaid vigu. Seitsmes viga – palgatakse sõber või sugulane.

Juba aastaid on igasugused uuringud näidanud, et üle 40% inimestest saavad finantsnõu sõpradelt, sugulastelt või kolleegidelt.

Pättnõustajad ei kohku tagasi ka tuttavate ja sugulaste petmisel. Ajaloo suurima finantspettuse kordasaatja Bernie Maddoffi ohvrite hulgas olidki paljud tema tuttavad golfiklubidest, heategevusorganisatsioonidest jne jne. Jaffe kirjutab Bostoni prominentsest finantsnõustajast, kellel oli ka oma raadiosaade ning kelle Ponzi skeem tuli avalikuks 2004. aastal. Tema ohvriteks olid teiste hulgas ka ema ja vanaema.

Tegemist on muidugi äärmuslike juhtumitega, aga kindlasti tuleks meeles pidada, et koostöös sõpradega lisandub alati emotsionaalne aspekt. Alati ei tihka ju usaldusväärselt sõbralt küsida kõiki teravaid küsimusi.

Mulle meenub siin Eesti ärielu turumajandusele ülemineku algusperioodil. Kui palju oli sõprade ja sugulaste poolt loodud ettevõtteid, mis nurjusid hiljem sellepärast, et ühel päeval mindi lootusetult tülli.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Sama olen märganud ka Gildi kaevanduste äris, peamiselt tillitati ikka tuttavaid ärimehi.