kolmapäev, 30. juuni 2010

Seitse suurt viga, mida tehakse finantsnõustaja valimisel – 6. viga

Jätkan MarketWatchi kolumnist Chuck Jaffe raamatu Getting Started in Finding a Financial Advisor refereerimist. Raamatus selgitatakse finantsnõustajate valikul reeglina tehtavaid vigu. Kuues viga – anda nõustajale täielik kontroll.

Te võite olla ju finantsasjades rumalam kui spetsialist ja teie teadmised finantsturgudest võivad olla peaaegu nullilähedased, kuid tegemist on teie rahaga.

Nõustajad või privaatpanganduse portfellihaldurid võivad olla teie vara kasvatamisel väga olulised partnerid, aga see on teie raha, millest te võite ilma jääda. Nõustaja jääb halvemal juhul ilma edukustasust, teie võite ilma jääda poolest või isegi enamast oma säästudest nagu on näidanud paari-kolme viimase aasta praktika. Seetõttu on teil täielik õigus küsida oma finantsnõustajalt/portfellihaldurilt ükskõik mida. Miks ta annab just sellist nõu? Miks ta pakub just oma panga või panga emapanga toodet, mitte aga konkurendi oma?

Finantsnõustaja peab teid kohtlema bossina. Jaffe kirjutab, et mõned nõustajad ei kohtle klienti mitte kõige paremini kui klient nende nõu kuulda ei võta või ei osta kohe nende poolt soovitud väärtpaberit. See võib olla hoiatavaks signaaliks, et nõustaja on tõstnud oma huvid klindi omadest kõrgemale.

Kommentaare ei ole: