neljapäev, 10. juuni 2010

Microsofti ülemvõim hakkab murenema

Eelmisel nädalal puhkes diskussioon kahe kange, Apple’i juhi Steve Jobsi ning Microsofti juhi Steve Ballmeri vahel arvutitööstuse tuleviku üle. Jobs ennustas, et tahvelarvutid hakkavad peagi arvutiturge valitsema ning võrdles PCsid veoautodega.

Eilne The Wall Street kirjutab, et pole tähtis, kas me kutsume neid PCdeks, tahvelarvutiteks või isegi veoautodeks, selge on see, et Microsofti ülemvõim tarkvaraturul pole jätkusuutlik.

Analüüsikeskuse Gartner andmetel on 84% uutel personaalarvutitel Microsofti tarkvara, aga seda ohustavad turule tulevad uued arvutite tüübid.

iPadi vastaste tugevaks argumendiks on asjaolu, et tahvelarvutil pole nii palju funktsioone kui personaalarvutil. Kirjutasin sellest märtsi alguses siin. Aga kui mõelda, kuidas keskmine perekond kasutab personaalarvuteid, tahvelarvuteid ja võib olla isegi nutitelefone, on üsna tõenäoline, et PCde osatähtsus hakkab kahanema.

Analüüsikeskus Forrester Reseach teatas läinud septembril, et kõige rohkem vaadati koduarvutites fotosid ja mängiti videomänge, mida saab vabalt teha ka tahvelarvutitega. Kolmandal kohal kasutusaladest on tekstitöötlus, mida on momendil hõlpsam teha PC kui iPadiga. Aga tarbijate eelarved ei ole piiramatud: isegi kui personaalarvutite hinnad jätkavad langemist, on tõenäoline, et pered soetavad mitme PC asemel ühe ning lisaks mitu tahvelarvutit ja nutitelefoni. Forresteri ennustuse kohaselt kasvab 2015. aastaks tahvelarvutite osa 23 protsendini

Microsoft on juba nutitelefonide turul maha jäänud. Ehkki tahvelarvutite ajastu alles algas, on Dell valinud oma tahvelarvuti tarkvaraks Androidi. Muidugi kasutab tulevikuski osa tahvelarvuteid Microsofti tarkvara, aga tahvelarvutid sarnanevad oma funktsioonide poolest rohkem nutitelefonidele kui traditsioonilistele personaalarvutitele. Seda on näidanud iPhone’i rakendused, mida kopeeritakse edukalt iPadile.

Muidugi kestab üleminek personaalarvutite domineerimiselt tahvelarvutitele aastaid, aga Microsoft on startinud tagumisest reast, kirjutab majandusleht.

Kommentaare ei ole: