esmaspäev, 1. märts 2010

Vidinafännid ja Apple

Kui Apple tegevjuht ja asutaja Steve Jobs kuu aega tagasi demonstreeris kauaoodatud tahvelarvutit, mille nimeks sai iPad, olid paljud tehnoloogiafriigid pettunud. Ootused uue seadme suhtes olid väga kõrgele aetud. Aga kui selgus, et uus arvuti ei olegi midagi täiesti uut, vaid on kas lihtsalt suur iPhone (Eesti) või suur iPod Touche (muu maailm), kostus nurinat nii siin kui sealpool Atlandit. Suurimaks etteheiteks pidasid tehnofriigid kaamera ja fläshi puudumist.

Päeval, mil Jobs iPadi esitles, sulgus Apple’i aktsia hind 207,88 dollaril, kuu aega hiljem ehk eelmisel reedel oli see langenud 3,26 dollari võrra ehk 1,6 protsenti.

Miks ei ole väärtpaber teinud sellist hinnarallit kui kolm aasta tagasi, mil Steve Jobs demonstreeris mobiiltelefoni iPhone? Kas tõesti oli vidinafännide pettumus see, mis pole aktsia hinnal tõusta lasknud?

Ausalt öeldes ei usu. Apple’i hinna stagneerumise peapõhjus on minu arvates suurüllatuse puudumine iPadi juures. Peaaegu kõigest, mida Jobs 27. jaanuaril esitles, oli juba kuid spekuleeritud. Erinevalt iPhone’ist, mis oma puutetundliku ekraani (õigemini esikülje) ja pööratava pildi ja palju muuga oli jahmatamapanevalt uus, oli iPad enam-vähem täpselt see, millest varem räägiti. Kõik see oli aga juba aktsia hinnas sees. Kõigi aegade kõrgeimale tasemele kerkis Apple’i aktsia hind (päevasiseselt 215,59 dollarini, sulgemishind 214,38 dollarit) juba 5. jaanuaril.

Mis siis edasi saab? Kas iPadist ei saagi selline tõusumootor nagu sündis iPodi ning iPhone’ga?

Mina küll nii ei arva. Mul on tunne, et iPadi puhul ei ole veel ei tulevastel tarbijatel ega ilmselt ka Apple’il arvuti kõik rakendused veel täiesti selged. Kirjutatud on seadmest kui elektronraamatulugejast, ajakirjanduse võimalustest (kas ajakirjaformaadis Eesti Ekspressi saab lugeda ka iPadis?), aga ilmselt paljusid võimalusi ei tea veel ei meie, aga võimalik, et täielikul määral ka iPadi loojad ise.

Veidi on räägitud õpikutest (kõrgkooliõpikutest), iPadi üks laialdane kasutusala olevat meditsiin jne. jne.

Mulle tundub, et nagu iPadi puhul rohkem analoogiat iPodiga, mis aktsia hinnana realiseerus alles mitu aastat hiljem.

Kommentaare ei ole: