teisipäev, 2. märts 2010

Norma oli parem aktsia kui Eesti Telekom

Tänases Postimehes lausuvad Rene Ilves ning LHV analüütik Kristo Oiderma, et Norma aktsia pole olnud investorisõbralik. Päriselt sellega nõustuda ei saa. Norma on olnud börsil alates 1996. aasta 19. augustist ning aktsia hind oli siis 20,35 krooni. Seega ülevõtmispakkumise vastuvõtmise korral teenivad tolleaegsed aktsionärid tulu 72 krooni aktsia kohta, millele lisandub 52 krooni dividende. Kokku on tulusus investeeringutelt üle viie korra.

Eesti Telekomi 1999. aasta avaliku esmaemissiooni hind oli aga 85 krooni ning aktsiate väljaostmishind 93 krooni aktsia ehk enam kui kümne aastaga kerkis Eesti Telekomi aktsia hind vaid 9,5 protsenti. Kui siia lisada dividendid, mida Eesti Telekom maksis nende aastate jooksul kokku 82 krooni, saame investeeringu tootluseks 106 protsenti ehk kordades vähem kui Normal.

„Olen veendunud, et Norma börsil olek on täiesti mõttetu ning väikeaktsionäridele ostupakkumise tegemine on vaid aja küsimus,” ütles investeerimispanga Trigon Capital toonane peaanalüütik Toomas Reisenbuk 2000. aasta sügisel.

Alates sellest ajast on ikka ja jälle spekuleeritud, et nüüd teeb Autoliv ülevõtmispakkumise ning aktiivsed ja spekulatiivsed investorid panustasid Norma ülevõtmisele. Nende jaoks, kes ostsid Norma aktsiaid aastatel 2002 kuni 2005 ning panustasid kas ettevõtte ülevõtmisele või erakorraliste dividendide väljamaksmisele, pole tõesti nii hästi läinud. Spekulatsioon on risk ja mulle tundub, et neil tuleks tunnistada, et panustamine ei täitnud oma eesmärgi.

Aga pikaajalised ehk nn kaitsvad investorid peaksid rahul olema. Kahju muidugi, et Norma taoline ettevõte börsilt ära läheb. Siinkohal ei jää mul veelkord muud öelda, mida ma kirjutasin Eesti Telekomi mineku puhul – Tallinna börsist jäävad järele vaid riismed.

Muidugi on väikeinvestorite jaoks ebaõiglane, et ettevõtte bilansis olev raha läheb kogu täiega suuromanikule. Aga see on juba teine teema. Selleks teemaks on börsiettevõtete täielik sõltuvus suuromaniku suvast.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma investeerisin Äripäevast makstud preemia 2008. aastal kahte Tallinna börsi ettevõttesse - Eesti Telekomi ja Normasse. Nüüdseks on mõlemale suuromanik teinud väljaostupakkumise :-) Mõlemaga olen plussi ka jäänud, kui dividendid sisse arvestada. Ja ma ei teagi, kas nüüd kohe Autolivi pakkumine vastu võtta või jääda ootama, et äkki ikka veel tõstetakse pakkumist dividendide näol :-)

Tõnis ütles ...

Sellistel puhkudel tundub sobiv käitumismall olevat Tark ei torma.