laupäev, 5. juuni 2010

BP ei ole British Petroleum

Meie ajakirjandus nimetab Mehhiko lahe katastroofi peategelast järjekindlalt British Petroleumiks, tegelikult ei ole see naftakompanii ametlik nimi juba kümmekond aastat.

British Petroleumi esimene nimemuutus toimus 1998. aasta detsembris, mil Briti suurim naftakompanii ühines John D. Rockefelleri asutatud Standard Oil of Indiana järglase Amocoga. Ühinenud naftagigandi nimeks sai BP Amoco. 2001. aastal võeti nime lõpust Amoco ära jäi vaid kaks tähte - BP.

Kasutades nime British Petroleum satume USA riigiametnike propagandateenriteks, sest paljud neist, soovides rõhutada, et tegemist on välismaa ettevõttega, nimetavad tihti kompaniid meelega eksitavalt British Petroleumiks, kirjutab Financial Times.

Ehkki pärast ühinemist jäi domineerima Briti pool, polnud ameeriklaste Amoco kaugeltki väike firma. Tegemist oli USA suuruselt neljanda naftakompaniiga ning Põhja-Ameerika suurima gaasitootjaga. BP ja Amoco ühinemine oli toona kõigi aegade suurim mittepangandusettevõtete ühinemine. Amoco ülevõtmise hind oli toona 62 miljardit dollarit, BP turuväärtus on täna kaks korda suurem.

1 kommentaar:

Mait ütles ...

Hea postitus! Ma ei teadnudki, et lugu BPga säärane on. "British" nime kasutamine selles naftajama taustal on lausa kuritegelik sellisel juhul, sest paljud seostavad seda siis just brittidega.