reede, 4. juuni 2010

10 head Euroopa aktsiat

On ilmselt paratamatu, et aktsiaturud on Ameerika suunas mõnevõrra kallutatud. Kui vaatame traditsioonilist finantsajakirjandust ning finantsportaale ja -blogisid, näeme, et suurema osa mahust (täpseid andmeid mul ei ole, aga pakun, et umbes 80%), annavad artiklid ja analüüsid USA aktsiaturgudest ning sealsetest börsiettevõtetest. Isegi Euroopa juhtivas majanduslehes Financial Times on ülekaalus ilmselt USA finantsturgude kohta käivad artiklid.

Investeerimisajaleht Barron’s on üllitanud pika ja põhjaliku artikli Euroopa aktsiatest, mille sisu siinkohal refereerin.

Eelkõige Islandi vulkaanipurske ning Kreeka võlaprobleemi tõttu on euro kurss dollari suhtes alates novembrist kukkunud 30 protsenti ning Euroopa aktsiaturud on liikunud USA omadest kehvemini. Euroopa aktsiaturud on langenud aasta algusega võrreldes 9 protsenti (S&P 500 indeks on ainult kahe protsendiga miinuses), ameeriklaste jaoks (dollari tugevnemist arvesse võttes) on Euroopa turud kukkunud koguni 22 protsenti.

Ebakindluse tõttu on investorid Vana Maailma aktsiaturgudelt kibekiiresti lahkunud. Üle-eelmisel nädalal oli raha väljavool Euroopa aktsiaturgudelt kiireim alates 2008. aasta aprillist.

Kuid nõrgenev euro annab konkurentsieelise eksportturgudel ning Euroopas on rida tugevaid globaalse haardega ettevõtteid, kelle käekäik peaks olema päris hea. Barron’s on koostanud nimekirja 10 Euroopa ettevõttest, keda riikide võlaprobleemid puudutavad vähem, kellel on tugevad bilansid, kes maksavad korralikult dividende (reeglina paremini kui USA ettevõtted) ning kellel on stabiilsed ärimudelid. Lisaks kõigele on Euroopa aktsiad odavaimad arenenud riikide seas, väidab Barron’s.

Siemens. Tööstusgigant, mis toodab pea kõike alates elektriturbiinidest ning lõpetades meditsiiniseadmetega on General Electricu üks peamisi konkurente. Aktsia omamine annab võimaluse osa saada maailmamajanduse eelseisvast tõusust. Kui varem arvati, et tegemist on dinosaurusega, kes pole võimeline kulusid kärpima, siis nüüd on olukord muutuma hakanud.

„Esimest korda on ettevõte esitanud detailse kulude kärpimise plaani divisjonide kaupa ning ilmnevad märgid restruktureerimisest,“ lausus investeerimisfirma Hansberger Global Investors president Ron Holt. Tema hinnangul kasvab ettevõtte tegevuskasumi marginaal mõne aastaga praeguselt 7 protsendilt 10le.

SAP. Saksa äritarkvarafirma SAP müügikäibest tuleb pool väljaspool Euroopat. Kontserni globaalne turuosa on 24 protsenti ehk peaaegu kaks korda suurem kui lähimal konkurendil, milleks on Oracle. Juhtkond, kes omab umbes kümnendikku ettevõtte aktsiatest, on väga aktsionäride sõbralik, kinnitab investeerimisfirma Bahl & Gaynor fondijuht Matthew McCormick. Ettevõttel on tugev bilanss, mis võimaldas teha 5,8 miljardi dollari suuruse rahalise ülevõtmispakkumise USA tarkvarafirmale Sybase.

LVMH. Prantsuse luksuskaupade müüja ekspordib peaaegu 70 protsenti oma toodetest väljapoole Euroopat. Kontsernile kuuluvad luksuskaupade mõned kõige tugevamad kaubamärgid, mis aitab suurendada turuosa näiteks sellistel turgudel nagu Hiina. Kuna ettevõtte kulud on praktiliselt ainult eurodes ning kaks kolmandikku müügist väljaspool eurotsooni, on tegemist ühe parema näitega, kuidas Euroopa ettevõte võib lõigata kenakese kasumi ühisvaluuta nõrgenemisest.

BMW. Ka luksusautode tootja BMW saab üle poole oma tuludest väljaspool Euroopat ning analoogiliselt LVHMga on kulubaas peamiselt eurodes.

Veel kuulub Barron’si nimekirja Prantsuse alkoholitootja Pernod Rickard, Taani mikrokiipide tootmise seadmete tootja ASM Holding, Itaalia prillitootja Luxottica, Saksamaa ravimitootja Bayer ning Prantsuse elektriseadmete tootja Schneider Electric.

Kommentaare ei ole: