reede, 28. mai 2010

Väärtusinvestoritele on saabunud võimalus

Kreeka võlakriis ning pinged Aasias on muutnud finantsturud närviliseks kukutades Dow Jonesi tööstuskeskmise kolmapäeval alla 10 000 punkti taseme.

Kui aga vaadata, mis toimub ettevõtete poole peal, siis pole nii häid kvartalitulemusi nähtud juba ammu. Investeerimisajakiri Barron’s kirjutab, et ligi 80 protsenti S&P 500 indeksi koosseisu kuuluvatest ettevõtetest ületasid analüütikute ootusi, mis olid niigi üsna optimistlikud. Sellest, et ka head tulemused võivad põhjustada aktsia hindade languse, kirjutasin vahetult enne kvartalitulemuste hooaja algust aprilli alguses.

Nüüdseks on aga selgunud, et USA ettevõtete esimese kvartali tulemused pole olnud lihtsalt head vaid lausa väga head. Tänu paljudele üllatustele oli S&P 500 ettevõtete kasumid kokku 14% suuremad kui analüütikud ootasid. Tegemist on suuruselt teise nn üllatusfaktoriga alates 1994. aastast, mil uudisteagentuur Thomson Reuters hakkas taolisi andmeid koguma.

Alates 12. aprillist, mil ettevõtted alustasid eelmise kvartali tulemuste avaldamist, on S&P 500 indeks langenud kümmekond protsenti ning aktsiate hinnad kukkusid tulemuste avaldamise päeval keskmiselt ühe protsendi võrra. See on kehvim reageerimine tulemustele vähemalt viimase 10 aasta jooksul.

„Tegemist on müstiliste, volatiivsete ja raskete aegadega,“ kirjutab investeerimisajakirjanik Richard Russell. Aktsiaturg kukub „ samal ajal kui iga terve mõistusega investor teab, et turg peaks hoopis tõusma“ märgib ta oma Dow Theory Letters viimases numbris.

Palju positiivsemaks on muutunud ka analüütikud. Selle aasta kasumi kasvuks ennustatakse juba 33 protsenti ehkki jaanuaris arvasid needsamad analüütikud, et kasumid kahanevad üheksa protsenti. Investorite jaoks ei tähenda see meelemuutus suurt midagi, sest turg on ilmselt korrektsioonieelse tõusu (märts 2009 kuni aprill 2010) juba sisse arvanud.

Aga väärtusinvestori jaoks võib turg olla atraktiivne. S&P 500 indeksi väärtus on 12,5 korda kõrgem kui analüütikute ennustatud järgmise nelja kvartali kasum aktsia kohta. Eelmisel 52 nädalal oli see suhe keskmiselt 14,6. Blackrocki aktsiaturgude peastrateegi Bob Dolli arvates võib aktsiate hinnatase (valuatsioon) järsult hüpata pärast seda kui Euroopa võlakriis hakkab järele andma.

„Kasum on kõige tähtsam,“ lausus Doll Barron’sile. „Aga praegu pole me keskendunud kõige tähtsamale,“ lisas ta.

Kommentaare ei ole: