esmaspäev, 12. aprill 2010

Ka head tulemused võivad tuua aktsiate kukkumise

Täna õhtul pärast USA aktsiaturgude sulgemist avaldab eelmise kvartali majandustulemused alumiiniumitööstusgigant Alcoa, millega algab kvartalitulemuste avaldamise hooaeg.

Seekord on ootused üsna kõrged, aga isegi nende täitumise korral võib see tuua endaga kaasa hoopis aktsiate hinnalanguse.

Wall Street käitub teinekord tagurpidi loogika põhiselt ning algav tulemuste avaldamise hooaeg võib olla just taoline, kirjutab tänane The Wall Street Journal.

Dow Jonesi tööstuskeskmine on majanduse taastumise ning ettevõtete heade tulemuste ootuses kerkinud juba üheksa protsenti ning nüüd võib juhtuda nagu eelminegi hooaeg, et kui tulemused saabudes, otsustavad investorid aktsiaid hoopis müüa.

Aktsiate hinnad liiguvad tavaliselt vastavalt ootustele, enne tegelike uudiste saabumist. Ehedaks näiteks on siin Tallinna börs, mis on teinud euro võimaliku tuleku ning majanduslanguse peatumise ootuses peadpööritava tõusu, samal ajal kui mitmed börsiettevõtted maadlevad likviidsuskriisiga. Wall Streeti vana ütluse kohaselt tuleb aktsiaid osta kuulduste ajal ning müüa siis, kui tulevad tegelikud uudised ehk siis kui teised arvavad, et nüüd on hea aeg osta. Nii juhtus selle aasta alguses, mil Dow kerkis kuu aega enne tulemuste avaldamist neli protsenti. Seekord on tulemuste ootuse-eelne tõus veel suurem, mistõttu on paljud analüütikud hakanud klientidele saatma hoiatavaid teateid.

Kuna optimism on küllalt suur, on kõrged ka analüütikute ootused ettevõtete tulemuste suhtes. Liigkõrgete ootustega on aga pettumused kerged tulema.

Kommentaare ei ole: