neljapäev, 27. mai 2010

Raha ei maga kunagi

Ehkki ametlik esilinastus tuleb alles septembris, näidati Oliver Stone’i uut filmi Wall Street: Money Never Sleeps juba eelmisel nädalal Cannes’i filmifestivalil. Tegemist on 1987. aastal ilmunud filmi Wall Street järjega, mille peaosatäitja Michael Douglas sai Gordon Gekko osatäitmise eest ka Oscari. Hiljem on Gordon Gekko kujundit sageli kasutatud Wall Streeti pankurite ahnuse sümbolina.

Austraalia peaminister Kevin Rudd süüdistas 2008. aastal peetud kõnes, et periood, mida iseloomustab „ahnus on hea “ (tegemist on 1987. aasta filmi kõige kuulsaima tsitaadiga Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works) on süüdi finantskrahhi tekkimises.

„Täna koristame Gordon Gekko 21. sajandi laste poolt tekitatud segadust,“ vahendab Financial Times peaministri toona lausutut.

Film, mis algab Gordon Gekko vabanemisega vanglast, kus ta pidi veetma 12 aastat insaidertehingute eest, puudutab kõike alates riskifondide tõusust ja krediiditoodete tuletisväärtpaberitest ning lõpetades Bear Stearnsi kokkukukkumisega ning teiste suurpankade päästmisega valitsuse poolt.

Muuseas, mitte ükski USA suurpank ei lubanud oma peakontoris filmida ning võttekohaks sai Royal Bank of Canada.

Käsikirja kaasautori Stanley Weiseri sõnul lähtus ta Gekko osatäitja loomisel neljast persoonist ehkki keegi pole neist teinud midagi illegaalset. Nendeks on tuntud aktivistinvestor Carl Icahn, Hollywoodi superagent Mike Ovitz, kunagine aktivistinvestor, nüüd ühe New Yorgi kunstigalerii omanik Asher Edelman ning Oliver Stone ise.

Filmis osalevad muuhulgas ka tuntud ettevõtja Donald Trump ning New Yorgi Ülikooli professor Nouriel Roubini. Mõlemad mängivad ilmselt iseennast.

Michael Douglas on kusagil öelnud, et tema poole on pöördunud paljud noored investeerimispankurid ja kinnitanud, et valisid oma elukutse just tänu Gordon Gekkole.

Eestis peaks film esilinastuma 24. septembril.

Ja lõpetuseks 10 paremat tsitaati filmist, mida ma ei hakanud tõlkima (allikas http://www2.macleans.ca/)
1. “I once said greed is good. Now it seems it’s legal.” [Huh, wasn’t it always legal?]
2. “We take a buck and we shoot it full of steroids and we call it steroid banking.”
3. “The mother of all evil is speculation–leveraged debt.”
4. “Money is a bitch that never sleeps, and she’s jealous.”
5. “Money is not the prime asset in life; time is.”
6. “It’s not about the money it’s about the trade.”
7. “Parents are the bones on which children sharpen their teeth.”
8. “You stop telling lies about me and I’ll stop telling the truth about you.”
9. “Privatize the gains, socialize the losses.”
10. “Green is the new bubble.”

Kommentaare ei ole: