kolmapäev, 26. mai 2010

Seitse suurt viga, mida tehakse finantsnõustaja valimisel - 1. viga

Investeerimisportaali MarketWatch kolumnist Chuck Jaffe on muuhulgas uurinud aastaid ka finantsnõustamist ning kirjutanud raamatuid sellest, kuidas nõustajat valida. Portaal toob ära ühe peatüki äsjailmunud raamatust Getting Started in Finding a Financial Advisor, kus selgitatakse vigu, mida nõustajate valikul reeglina tehakse.

1. Intervjueeritakse ainult ühte kandidaati. Te võite olla jõudnud oma elus aega, kus vajate finantsabi. Esimene nõustaja, kellega te kohtute, võib olla täielik idioot, aga on üsna kindel, et teile näib ta olevat väga hea. Tema sorav, võõrsõnadega pikitud jutt tekitab mulje, et ta suudab teie probleemid lahendada, kuid teil pole teadmisi ega kogemusi hinnata, kas ta ikka suudab seda, sest puudub võrdlus teiste nõustajatega. Teil pole mingit aimu, kas ta müüb teile ühte lahendust, mida pakub kõikidele klientidele või pakub tõesti just teile sobivaimat lahendust.

Veel üks põhjus, miks inimesed palkavad esimese ettejuhtunud finantsnõustaja, on usaldusväärse sugulase või tuttava soovitus.

Finantsnõustaja võimeid hinnata on raske ning vale mulje ohvriks ei pruugi langeda mitte ainult need, kes puutuvad taolise asjaga esimest korda kokku, vaid ka kogenud nõustajad ise.

Raamatu autorile rääkis Bostoni üks juhtiv finantsnõustaja, et kuna tal oli raamatu kirjutamise ja raadiosaatega nii palju tegemist, ta uusi kliente enam ei võtnud. Neile, kes soovisid tema kliendiks hakata, soovitas ka kahte noort ja lootustandvat finantsnõustajat. Ta ise polnud noormeestega rääkinud ega taustauuringuid teinud, vaid soovitas neid sellepärast, et poisid olid targad ja energilised ning oskasid finantsnõustajate ühingu koosoleku küsida arukaid küsimusi. Paar aastat hiljem esitati ühele neist noorest nõustajast kriminaalsüüdistus pettuses.

Järmisest suuremast veast finantsnõustaja valimisel kirjutan järgmisel nädalal.

Kommentaare ei ole: