teisipäev, 25. mai 2010

Miljardär pani kõik munad ühte korvi – kullakorvi

Kulla hind teeb taas uusi rekordeid, mis tekitab omakorda uue ostupalaviku. Kui tavaliselt soovitatakse hoida kullas üsna väike osa investeerimisportfellist (kuni 15%), siis madalat profiili hoidnud miljardär Thomas Kaplan on läinud ilmselt kaugemale kõikidest teistest suurinvestoritest. Suurem osa tema investeerimisfirma Tigris Financial Group varadest moodustavad kas füüsiline kuld ja teised väärismetallid või potentsiaalsed väärismetallide leiukohad kokku 17 riigis.

Kaplan ei ütle kui palju ta füüsilist kulda omab, aga tema käes on kuni 30 protsenti mitme väiksema kullakaevanduse aktsiatest. Kokku on investeeringute väärtus kaks miljardit dollarit, mis on rohkem kui Brasiilia keskpanga kullareservi väärtus.

„Ma tunnen, et ainus vara, milles ma saan kindel olla on kuld,“ lausus Kaplan majanduslehele The Wall Street Journal. Tema sõnul valitseb finantsturgudel korralik torm ilma nähtava lahenduseta. „Kui maailmal läheb hästi, läheb hästi ka kullal. Kui maailmal ei lähe hästi, läheb hästi kullal… aga paljud muud varad kukuvad kokku,“ põhjendas ta oma valikut.

Muidugi on mitmed Kaplani investeeringud küllaltki riskantsed. Üks talle kuuluvatest ettevõtetest, Gabriel Resources omab Euroopa suurimat seni ekspluateerimata kullamaardlat, mis asub Rumeenias. Saja miljoni dollari suurune investeering ootab aga sealselt valituselt tegevusluba juba aastaid. Ta möönab, et investeerimine väikestesse kaevandusfirmadesse on riskantne.

„See pole asi, mida ma soovitaks leskedele ja orbudele,“ lausus ta. Kaplan ei plaani ka kullainvesteeringutest kasumit välja võtta.

„Kui mul on üldpildi osas õigus, on mu tasu kannatlikkuse eest suur,“ kinnitas ta.

Kommentaare ei ole: