kolmapäev, 12. mai 2010

Parim investeering on raha paigutamine fondivalitsejatesse

Ilmselt on investeerimisfondidel õigus kui nad ütlevad, et parim viis raha paigutuseks on fondid. Aga mõttekas pole raha andmine otse fondivalitsejate kätte, hoopis mõistlikum rahapaigutuse viis oleks osta fondivalitsejate aktsiad, kirjutas investeerimisportaal MarketWatch.

Alates 1986. aasta teisest kvartalist kuni käesoleva aasta eelmise kvartali lõpuni on fondivalitsejate aktsiad olnud märkimisväärselt tulusamad peaaegu kõikidest teistest aktsiatest ning ka nende valitsetavatest fondidest.

Nii on Eaton Vance Gorupi aktsia hind kerkinud 24 aastaga peaaegu 7000 protsenti, T. Rowe Price Goup aktsia veidi alla 5000 protsendi ning Franklin Resources on kerkinud umbes 3700 protsenti.

Samade varahaldusfirmade kõige paremate fondide tootlused jäävad aga tunduvalt allapoole. Nii on Eaton Vance Worldwide Health Sciences fondi tootlus sama ajaga kasvanud umbes 1500 protsenti, Franklini Mutual Quest Fundi osaku hind kerkis peaaegu 1300 ning T. Rowe Price’i parima fondi tootlus 1200 protsenti. USA aktsiaturud (S&P 500 indeks) on selle ajaga kerkinud vaid 366,2 protsenti.

Sellel, et varahaldusfirmadel läheb paremini kui nende hallatavatel fondidel, on kaks peamist põhjust. Varahaldus on oma olemuselt väga kasumlik majandusharu ning ühtlasi viimase aja trend, mille käigus pensionivarad liiguvad ettevõtetest inimeste endi kontodele.

Enamik varahaldusfirmasid teenivad nende poolt hallatavatelt varadelt. Investeerimisfondide maht on aga kasvanud 645 miljardilt dollarilt 1986. aasta keskel 11 triljoni dollarini selle aasta veebruaris. Kui fondivalitseja haldustasu moodustab ühe protsenti varadest, siis iga miljard portfellimahu kasvu toob fondivalitsejale 10 miljonit lisatulu. Kui aga selle lisamiljardi jaoks ei palgata ei uut haldurit ega uusi analüütikuid, teeb on see 10 miljonit dollarit lisakasumit.

Edaspidi ei pruugi aga fondivalitsejate elu nii lihtne olla. Kasvanud on konkurents börsil kaubeldavate fondide poolt, mille teenustasud on aktiivselt hallatavatest fondidest väiksemad. Lisaks sellele investeerib üha enam inimesi otse aktsiaturgudele.

„Kui sa soovisid 20 aastat tagasi investeerida aktsiaturgudele ja sul polnud nii palju raha, et avada konto Merryll Lynchis, pidid ostma avatud aktsiafondi osakuid,“ rääkis MarketWachile FRB Capital Marketsi analüütik Matt Snowling. „Otseinvesteerimise taaselustumine on võtnud varasid fondidest ära,“ lisas ta.

Meil ei ole paraku eriti võimalusi varahaldusfirmade aktsiatesse investeerida, sest ühtegi neist börsil noteeritud ei ole. Üheks lähemaks võimaluseks on Rootsi varahaldusfirma East Capital Explorer, mida juhib „meie mees Havannas“ Tallinna börsi endine juht Gert Tiivas. Tõsi, ka siin pole tegemist niivõrd varahaldusfirmaga vaid börsil noteeritud East Capitali fondide fondiga.

Exploreri aktsia on Stockholmi börsil alates 2007. aasta novembrist, aga aktsia hinnal pole seni väga hästi läinud. Saja Rootsi krooniga alustanud aktsia hind oli eile 75,25 krooni.

Kommentaare ei ole: