reede, 21. mai 2010

Hewlett-Packardit toidab vana hea riistvara

Analoogiliselt IBMiga on ka Hewlett-Packard (HP) üha enam panustamas teenustele ning tarkvarale kulutades nendesse suundadesse laienemiseks 20 miljardit dollarit. Eelmise kvartali majandustulemused aga näitavad, et just vana hea arvutitootmine on see, mis aitab ettevõttel majanduskriisi ajal kasumit kasvatada.

Teisipäeval teatas Hewlett-Packard, et kasum kasvas 28 protsenti 2,2 miljardi dollarini, käive 13 protsenti 30,85 miljardi dollarini ning ettevõte tõstis ka olevasoleva finantsaasta (lõpeb 31. oktoobril) prognoosi. Ettevõte loodab sellel finantsaastal teenida kasumit 4,45 kuni 4,50 dollarit aktsia kohta, varasem prognoos oli 4,37 kuni 4,44 dollarit aktsia.

Head tulemused tulid vaatamata käibe kahanemisele tarkvaraüksuses ning aeglasele kasvule teenindusüksuses, kirjutab The Wall Street Journal. Nn vanade üksuste, serverite ja personaalarvutite üksuste tulemused olid aga väga head. Nii kasvas serverite üksuse käive 31 protsenti 4,5 miljardi dollarini ning personaalarvutite divisjoni käive 21 protsenti 10 miljardi dollarini. Personaalarvutite üksuse tegevuskasumi marginaal kasvas 4,7 protsendile võrrelduna 4,6 protsendiga aasta tagasi, mis näitab et arvutite hinnasõda võib hakata järgi andma, kirjutab majandusleht.

Kontserni teenindusüksuse käive kasvas kaks protsenti 8,7 miljardi dollarini, aga valuutakursse arvesse võttes langes kolm protsenti. Tarkvaraüksuse käive kahanes üks protsent 871 miljoni dollarini ning printerite üksuse käive kasvas 8 protsenti 6,4 miljardi dollarini.

Hewlett-Packardi aktsia on aasta algusega võrreldes miinuses ning 12 kuu tõus on konkurentide omast väiksem. Tõsi, viimase viie aastaga on aktsia hind kerkinud kolm korda jäädes korralikult alla Apple’ile kuid teistest suurtest arvutitööstuse nimedest on aktsia hind liikunud paremini.

Investeerimisfirma Collins Stewart analüütik Louis Miscioscia arvab, et viimastel aastatel toimunud kulude kokkuhoid avab tee kasumi (aktsia kohta) 19-protsendiliseks kasvuks sellel ning vähemalt kümneprotsendiliseks kasvuks järgmisel aastal, kirjutab investeerimisajakiri Barron’s. Miscioscia arvamus on Wall Streeti analüütikute hulgas üsna populaarne ning nende konsensuslik arvamus on, et aktsia hind kasvab järgneva aastaga 30 protsenti.

Muidugi, muret tekitab dollari tugevnemine, sest üle poole ettevõtte käibest tuleb väljapoolt Ühendriike. JPMorgani analüütik Mark Moskowitz kirjutas aga klientidele, et Hewlett-Packard ei ole ainus ettevõte, kel tuleb maadelda dollari tugevnemisega.

Barron’s möönab, et HP ei ole ilmselt kõige kiiremini kasvav tehnoloogiaettevõte, aga praegu on selle aktsia hind väga mõistlikul tasemel.

Reuters andmetel soovitab 27 analüütikut Hewlett-Packardi aktsiat osta, 5 hoida ning müüa ei soovita keegi.

Kommentaare ei ole: