esmaspäev, 24. mai 2010

Araabia Buffett – Saudi prints Alwaleed Bin Talal

Saudi prints Alwaleed Bin Talal usub, et temast saab rikkam inimene kui legendaarne investor Warren Buffett. Printsi strateegiaks on luksushotellide aktsiate avalik esmaemissioon ning maailma kõrgeima pilvelõhkuja ehitamine, kirjutab ajakirja Bloomberg Markets juunikuu kaaneloos.

Kümme aastat tagasi oli maailma rikkamate hulka kuuluva Alwaleedi vara väärtus 21,1 miljardit dollarit, seda peamiselt tänu investeeringutele tuntud ettevõtete nagu Citigroup, Apple ja News Corp aktsiatesse. Tänaseks on Saudi Araabia kuninga perekonda kuuluva investori vara kahanenud 16,6 miljardile dollarile. Kõige enam on vara väärtust kahandanud Citigroupi ning Time Warneri aktsiate kokkukukkumine.

Tõsi, nüüd on varanduse hindamine raskendatud, sest kui 2000. aastal moodustasid avalike ettevõtete aktsiad 79 protsenti printsi portfellist, siis nüüd on börsiettevõtete osa langenud 23 protsendile.

Alwaleedi suurim ambitsioon on ehitada 1 kilomeetri kõrgune pilvelõhkuja, mis oleks siis viiendiku võrra kõrgem kui Dubai Burj Khalifa. Printsi sõnul võimaldab strateegia muutus tal Buffettist mööda minna.
„Kui Buffet oli minu vanune, polnud ta nii rikas kui mina,“ räägib 55-aastane Alwaleed. „Mul on jäänud veel 20 aastat“ lisas ta.

Prints jälgib väga hoolikalt oma vara seisu ja on palganud selle hindamiseks spetsiaalsed töötajad ning võimaldab andmetega tutvuda ka rikaste edetabeleid koostavatel ajakirjandusväljaannetel. Kui on ilmunud järjekordne rikaste edetabel, saadab ta tihti ise pressiteate oma positsiooni kohta. Näiteks tema juveelikollektsiooni väärtus on üle 700 miljoni dollari.

Alwaleedi vara väärtus võiks olla miljardite võrra suurem, kui ta poleks 2005. aastal ära müünud Apple’i aktsiaid, mis ta omandas juba 1997. aastal 115 miljoni dollari eest. (See tähendab, et prints müüs enam-vähem samal ajal, kui mina ostsin). Apple’i aktsia hind on vahepeal kerkinud seitse korda ning kui prints poleks neid müünud, oleks selle investeeringu väärtus olnud täna umbes 6,75 miljardit dollarit.

Alwaleedi ettevõtte, Kingdom Holding eelmise aasta majandusaruande kohaselt moodustavad hotellid 63 protsenti tema varadest. Paari järgneva aasta jooksul kavatseb ta oma hotelliäri börsile viia. Muuhulgas kuulub Alwaleedile ning Microsofti asutajale Bill Gatesile tuntud hotellikett Four Seasons, kus kummalgi on 47,5 protsendiline osalus. Hotelliketi rajajale Isadore Sharpile kuulub 5 protsenti aktsiatest.

Alwaleedile kuulub ka osalus Kanada hotelliketist Fairmont, millel on 90 hotelli üle maailma, teiste hulgas Plaza New Yorgis ning Savoy Londonis.

„Ta on hotellipidaja,“ lausus Bloombergile sõltumatu raamatupidaja Steven Bankler, kes uuris uudisteagentuuri palvel ettevõtte raamatupidamist. „Tegemist on hotellifirmaga,“ lisas ta.

Fairmont ja Four Seasons on IPOks küpsed kui majandus hakkab taastuma ning ettevõtete reisikulud hakkavad kasvama, arvab analüütik Smedes Rose.

Ehkki Buffetti vara väärtus on 32,1 miljardi võrra suurem kui Alwaleedil, on mõlemad mehed ometi üsna sarnased. Nii Kingdom Holdingu kui ka Berkshire Hathaway meeskonnad on küllaltki väikesed ning nende kontorite pindaladki on samas suurusjärgus. Muidugi ei anna võrrelda Buffetti tagasihoidlikku eraelu printsi luksuslikuga.

„Mina joon pepsit, tema joob kokat,“ naljatas Alwaled kahe mehe suurimast erinevusest rääkides.

Kommentaare ei ole: