esmaspäev, 26. aprill 2010

Suuromanik peab Premia Foodsi riskanseks

Tundub, et börsile pürgiva Premia Foodsi suuromanik Amber Trust peab ettevõtet riskantseks andes firmale kommertspankade intressidest tunduvalt kõrgema intressiga laenu.

„Nii näiteks läheb tagasimaksmisele Premia Foodsi suuromanikult, investeerimisfondilt Amber Trust, võetud ligi 20 miljoni kroonine laen, millelt praegu tasutakse tervelt 13 protsendi suurust intressi,“ kirjutas Äripäev.

Premia Foodsi 2009. aasta majandusaruandest selgub, et tegemist on kõrgeima intressiga laenuga, mida toiduainete tootja on võtnud. Ka teine Amber Trustilt saadud laen, mille tähtaeg sai läbi 30. märtsil, oli samuti üsna kallis (intress 8,87 protsenti). Premia Foodsil on üleval päris palju laene väga erinevate intressidega, millest suurem osa on üsna madalad (Euribor pluss pool kuni 3,7 protsenti). Tõsi, veel ühe laenu marginaal on kolme kuu Euribor, millele lisandub 8,4 protsenti. Formaalselt tähendab kõrge intress seda, et Amber Trust hindab Premia Foodsi riskantsemaks ettevõtteks kui pangad. Tegelikult on kõrge intressi põhjuseks ilmselt suurema lisatulu soov.

Amber Trustile antud laen sõlmiti 2009. aasta 6. aprillil ja laenu tähtaeg on selle aasta 15. mai ehk kümmekond päeva pärast eeldatavat börsidebüüti. Seega võib oletada, et kõrge intressiga laenude andmine oli ettevõtte börsiplaanide üheks komponendiks.

See on üks, aga mitte ainus detail, mis mind Premia Foodsi juures häirib. Tegemist ei ole ettevõtte loomuliku arenguga, kus suuromanik kaasab börsilt lisaraha, mistõttu kahaneb ka tema osalus. Siin on suuomanikuks investeerimisfond, kelle näol on tegemist ikkagi finantsinvestoriga.

Üheks Premia Foodsi eeliseks on asjaolu, et tegemist on esimese IPOga uues majandustsüklis. Esimene olemine tähendab seda, et kogu potentsiaalne raha on veel kasutamata. Seda muidugi varjutab oodatav Eesti Energia IPO, mis tähendab, et paljud hoiavad raha just selle jaoks. Tehes IPO ajal, mil majandustsükkel on põhjas, tähendab ka seda, et aktsia hind ei ole ilmselt nii mõttetult kallis nagu kipuvad olema buumiaegsed esmaemissioonid.

Kultuuriinimesed räägivad, et kuna Eestis tehakse nii vähe omamaiseid filme, peaksid filmisõbrad kõik need ära vaatama olenemata žanrist või kvaliteedist. Mulle tundub, et samasugune hoiak valitseb ka meie investeerimiskommuunis - kuna Eestis toimub nii vähe IPOsid, peaksid kõik investeerimishuvilised kõigis avalikes esmaemissioonides osalema.

Aga ei ole ju nii. Tegemist on siiski teie rahaga. Kui palju on inimesed eelmiste IPOde märkimisest tegelikult raha kaotanud. Oma raha eest soovitan ma osta ikka ainult kõige paremat. See et investeerimisfondid võivad märkimisel olla väga aktiivsed, ei loe midagi. Nemad ei halda reeglina oma raha vaid teiste inimeste raha. Oma raha tuleks investeerida ainult kõige paremate ettevõtete aktsiatesse. Mulle tundub, et Premia Foods nende hulka ei kuulu.

Kommentaare ei ole: