reede, 23. aprill 2010

Pikaajaliselt on aktsiad üsna turvalised

Lõpetasin eile Warren Buffetti biograafia The Snowball lugemise ning viimases peatükis on seal toodud mõned tema näpunäited investeerimise kohta.

Pikaajaliseks omamiseks on aktsiad üsna turvalisne investeering, leiab legendaarne investor. Produktiivsus kasvab ning sellega koos kerkivad ka aktsiate hinnad.

Valesti võib minna vaid paar asja. Üheks taoliseks on ostmine või müümine valel ajal. Buffett ise on möönnud, et ostis valel ajal ehk siis kui nafta hind oli liiga kõrge naftakompanii ConocoPhillips aktsiaid. Buffett hakkas Conoco aktsiaid ostma 2005. aasta neljandas kvartalis ning jätkas nende ostmist ka 2006. aastal. Toona oli tegemist Buffetti suurima ostuga.

Mina ostsin Conoco aktsiad Buffettist pool aastat varem ning mäletan, et kui uudis tema ostust teatavaks sai, kergitas see aktsia hinda üsna kenasti.

Teine oht on suured teenustasud, mis võivad tulu ära süüa. Nende kahe viltumineku vältimiseks soovitab Buffett osta perioodiliselt indeksaktsiaid. Meie tingimustes peab aga vaatama, et perioodid liiga tihedaks ei lähe, sest välismaiste väärtpaberite soetamine on üsna kallis. Kodumaiseid indeksaktsiad ehk börsil noteeritud fonde meil aga veel ei ole.

Samas on toodud ka Buffetti vaata et kuulsaim nõuanne olla ahne siis, kui teised on hirmul ning olla hirmul siis, kui teised on ahned. Olen ka ise seda nõuannet järginud ning võin kinnitada, et see töötab väga hästi.

Kui üldine majandus liigub juba pikka aega tõususuunas, võib valida välja mõne kaunitari (ikka aktsiate hulgast) ja üritada teenida veidi suuremat tulu. Aga legendaarse investori arvates võivad aktiivsed investorid olla vaid üksikud inimesed. Mina näiteks nende hulka ei kuulu.

Kommentaare ei ole: