reede, 9. aprill 2010

Seemnetootjal Monsanto on tõusupotentsiaali

Maailma suurim geneetiliselt muundatud seemnete tootja Monsanto on meil üsna vähetuntud ettevõte. Ometi on (vähemalt oli) minu teada Eestis päris mitu aktsionäri. Tegemist on üsna huvitava ettevõttega ning seepärast tasub põgusast tutvustamist.

Kolmapäeval avaldas ettevõte finantsaasta (lõpeb augustis) teise kvartali majandustulemused, mis valmistasid pettumuse. Aktsia hind reageeris tulemustele kaheprotsendilise langusega.

Lisaks teatas ettevõte, et selle aasta tulemused jäävad varemprognoositu (3,10 kuni 3,30 dollarit aktsia kohta) alumisse äärde ning ilmselt ei tulda toime ka viie aasta eesmärgiga, kasumi kahekordistamine aastaks 2012.

Monsanto aktsia hind on sel aastal kukkunud pea 17 protsenti jäädes sellega maha nii üldindeksile kui ka Dow Jonesi USA erikeemia indeksile. Monsanto puhul on tegemist aktsiaga, mis on varasematel aastatel löönud nii mõlemat indeksit. Viimase viie aastaga on ettevõtte aktsia hind kallinenud 125 protsenti.

Ehkki kolmapäevane uudis oli Monsanto aktsionäridele kehvakene, pole Barronsi arvates häda väga suur ning prominentne investeerimisajaleht näeb aktsial tõusuvõimalust. Üheks aktsia hinna kehvapoolse liikumise süüdlaseks võib olla ettevõtte liiga ambitsioonikad plaanid.

„Me usume, et nii ettevõttel (kui ka aktsial) läheks paremini, kui nad oma ootusi alandaksid,“ kirjutasid klientidele Morgan Stanley analüütikud esmaspäeval.

Teine põhjus on analüütikute arvates Monsanto toodete küsitav ehk teisisõnu liigkõrge hind. Näiteks sojaubade uus seeme Roundup Ready 2 hind on selle eelkäijast kaks korda kõrgem.

„Meie arvates on nende hinnad liiga agressiivsed,“ laus ajalehele The Wall Street Journal UBSi analüütik Don Carlson.

Tulemusena on Monsanto kaotanud turuosa maisi- ning sojaseemnete turul, kusjuures võitjaks on konkurent DuPont.

Siiski ootavad analüütikud Monsanto aktsiale selleks aastaks enam kui 20protsendilist kasvu. Ettevõtte pikaajaline kasumi kasv on seni olnud 15 protsenti aastas. Seda eelkõige tänu intellektuaalsele omandile, mis võimaldab neil tuua turule uusi seemneid, mis on vastupidavamad kahjuritele ja annavad suuremat saaki. Paljud Wall Streeti analüütikud ootavad aktsia hinna kerkimist 100 dollarini, mis tähendab pea 50protsendilist hinnatõusu (eile kerkis Monsanto aktsia hind 1,13 protsenti 68,86 dollarini). Morningstari analüütikud peavad aktsia õiglaseks hinnaks koguni 122 dollarit.

Ettevõte maksab dividende 1,06 dollarit aktsia kohta aastas (26,5 USA senti kuus), mis teeb dividenditootluseks 1,56 protsenti. Viie aastaga on dividendide väljamaksmine kasvanus 25 protsenti.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

miks ta siis vähetuntud on, aga see on ettevõte, mis tekitab maailmavaatelisi ja eksistentsiaalseidki küsimusi. kas investorile on need tundmatud?

pisiinvestor

Tõnis ütles ...

Ma tahtsin lihtsalt seda öelda, et meil on sellest ettevõttest üsna vähe kirjutatud, aga muidugi võiks olla rohkem.