kolmapäev, 28. aprill 2010

Apple’i aktsia ei ole liiga kallis

Apple’i aktsia hind on teinud viimaste kuudega peadpööritava tõusu kerkides möödunud reedel üle 270 dollari taseme. Turuväärtuselt on ettevõte tõusnud ExxonMobili ja Microsofti järel kolmandaks, aga kui arvestada ainult vabalt kaubeldavaid aktsiaid (nende hulka ei kuulu näiteks Bill Gatesi ja Steve Ballmerile kuuluvad Microsofti aktsiad), siis selle arvestuse järgi on Apple isegi Microsoftist suurem. Ainult vabalt kaubeldavad aktsiad lähevad näiteks arvesse S&P 500 indeksi arvestamisel.

Seetõttu on paljudel investoritel (ka minul) tekkinud kahtlus, kas Apple’i aktsia hind pole mitte juba liiga kõrge. Kas praeguse hinnataseme juured tasub ikka väärtpaberit osta või on mõttekas seda hoopis müüa?

Analüütikud on igatahes ülioptimistlikud, seda eriti pärast eelmise kvartali majandustulemuste avaldamist. Üksteise võidu hakati tõstma aktsia hinnasihte, mis ületavad juba 300 dollari taseme. RBC Capital Markets analüütik Mike Abramsky tõstis selle 350 dollarini. Aktsiat osta soovitab 36 analüütikut, hoida soovitab kolm ning müüa vaid üks analüütik, selgub Reutersi andmebaasist.

Aga kui vaadata veidi numbreid, siis tundub, et aktsial on tõesti tõusuruumi veel küll ja küll. Enne viimast tõusutsüklit käis Apple’i aktsia hind 200 dollaril 2007. aasta lõpus. Toona teenis Apple aktsia kohta 3,93 dollarit kasumit aastas. Nüüd teenib Macide, iPodide, iPhone’de ja iPadide tootja sama kasumi kvartaliga. Aktsia hinna ja kasumi suhe (p/e suhe) on 22, 2007. aasta lõpus, kui hind oli tollasel rekordtasemel, oli see aga 50 ehkki pärast aktsia hinna kiiret kukkumist langes 28-le. Nii et tolle ajaga võrreldes on aktsia hind odav, aga odav on see ka võrreldes Amazon.comi aktsiaga, mille p/e suhe on 63 (Amazoniga on Apple’it hakatud viimasel ajal võrdlema tänu iPadile, mis on otseseks konkurendiks digitaalse raamatulugejaga Kindle). Odav on Apple’i aktsia ka võrreldes Nokiaga (p/e suhe 31), aga kallis võrreldes nutitelefonide tootjaga Research in Motion (RIM) ning arvutitootjaga Hewlett-Packard (p/e suhted vastavalt 16,5 ja 16,1). Apple’i aktsia väärtus on võrreldav Delli ning Google’iga.

Muidugi on eelmiste kvartalite majandustulemused minevik, aga investeeringu tegemiseks peaksime vaatama tulevikku. Mis siis seal ootab?

Apple on suutnud näidata fantastilisi tulemusi aastakümnete suurima majanduskriisi ajal. Suhteliselt kallist kaupa tootva ettevõtte potentsiaal peaks majanduse normaliseerumise puhul üha kasvama.

Selle kvartali alguses toodi turule tahvelarvuti iPad. Ehkki paljud tehnoloogiafriigid on arvuti suhtes kahtlevad või kriitilised, paistab seade minevat siiski päris hästi. Hinnanguliselt on neid juba müüdud üle miljoni, aga müügikiirus ilmselt aina kasvab. iPadidele ilmarakenduste valmistaja Vimov hinnangu kohaselt müüb Apple keskmiselt 372 000 iPadi päevas ning lähima kahe aastaga teenib kaks miljardit dollarit aastas.

Finantsaasta teise kvartali majandustulemusi kommenteerides lubas Steve Jobs, et sel aastal tuleb veel kaks uut erakorralist toodet. Üheks neist võib olla neljanda põlvkonna iPhone, mille prototüüp leiti hiljuti ühest saksa õlletoast. Teise kohta ei ole veel midagi spekuleeritud, aga arvan, et see võib olla seotud televisiooniga. Ehkki Apple ise räägib et Apple TV on neile hobi, on mul tunne, et lähima viie aasta jooksul saab sellest tõeline rahamasin.

Aga ehk saab vihje uuest tootest juba juuni alguses, sest Steve Jobs osaleb The Wall Street Journali 1. kuni 3. juunil toimuval tehnoloogiakonverentsil All Things Digital.

Seega vaatamata Apple’i aktsia ja ettevõtte turuväärtuse kiirele paisumisele usun, et investeerimissoovijate jaoks ei ole rong veel läinud. Aga ettevaatlik tasub olla alati.

Kommentaare ei ole: