teisipäev, 6. aprill 2010

15 aastat aktiivset aktsiaturgu

Homme möödub 15 aastat Eesti vanima aktsiaindeksi, Äripäeva indeksi loomisest. Võib üsna kindlalt väita, et seda sündmust võib lugeda ka aktiivse aktsiaturu tekkeajaks.

Äripäeva indeksi ajaloo esimesel kuul kuulusid sellesse vaid Tallinna Kaubamaja ja Hansapanga aktsiad, kusjuures aktiivsem kauplemine toimus Kaubamajaga (keskmine päevakäive oli 140 tuhat krooni). Hansapanga aktsiatega elavnes kauplemine alles pärast fondiemissiooni, mis toimus 1995. aasta mais. Kohe varsti toimus ka Saku Õlletehase erastamine ning Sakut võiks nimetada Eesti esimeseks rahvaaktsiaks.

Uue hoo sai aktsiaturg pärast Tallinna börsi (tolleaegse nimetusega Tallinna Väärtpaberibörsi) asutamist 1996. aasta 31.mail. Kui veel suvel oli väärtpaberitega kauplemine börsil hillitsetud, siis oktoobris algas esimene börsibuum, mis kestis järgmise suveni.

Kogu selle 15 aasta jooksul on Eesti aktsiaturg elanud üle kaks buumi ning kaks sügavat langust. Esimene buum kestis 28 kuud ning Äripäeva indeksi väärtus kerkis kokku 14,5 korda (börsi algusega võrreldes kasvas Äripäeva indeksi väärtus veidi alla viie korra). Tallinna börsi teine tõus kestis üheksa aastat ja üks kuu, enamkaubeldavate aktsiate hinnaliikumist peegeldav indeks kosus selle ajaga 12 korda.

Esimene börsilangus oli küll sügav (indeks kukkus 82,5 protsenti), aga kestis vaid 15 kuud. Teise börsilanguse (2007. aasta veebruar kuni eelmise aasta märts) kestuseks oli peaaegu päevapealt 25 kuud ja Äripäeva indeks langes selle ajaga samuti 82,4 protsenti. Teine börsilangus oli aga oluliselt laastavam börsiettevõtete nimekirja pikkuse suhtes. Tänaseks on börsilt läinud nii Hansapanga kui ka Eesti Telekomi aktsiad, mida võiks seni meie ainsateks juhtivaktsiateks (blue chip) pidada. Praegu börsil noteeritud Tallinki ja võimaliku teise kandidaadina Olympic EG aktsiad pole kahjuks suutnud oma juhtivaktsia potentsiaali välja kanda.

Täna võib üsna kindlalt öelda, et uus tõus on Tallinna börsil kestnud juba 13 kuud. Äripäeva indeks on selle ajaga kosunud 120 protsenti ning eile sai teatavaks, et pärast ligi kolmeaastast vaheaega tuleb peagi börsile uus ettevõte. Ehkki rõõmustav uudis, ei julge ma Premia Foodsile siiski väga suuri lootusi panna.

Kui nüüd Premia Foods on tõesti järgmine börsiettevõte ja Norma jõuab börsilt lahkuda enne Eesti Energia aktsiate avalikku esmaemissiooni, siis saab Tallina börsil olema üheksa eesti ja kuus võõrapärase nimega Eesti ettevõtet. Ainus välismaise tuumikomanikuga ettevõte börsil on Tallinna Vesi.

Kommentaare ei ole: