esmaspäev, 5. aprill 2010

Geneeriliste ravimite tootjatel ees keerulised ajad

Patentravimite patentide peatne lõppemine on põhjustanud farmaatsiagigantidele suurt peavalu, sest geneeriliste ravimite tootjad võtavad neilt ära turuosa ning nii mõnegi aktsia hind kipub seetõttu üldisele turule alla jääma. Geneeriliste ravimite tootjate aktsiate hinnad on seevastu kerkinud üsna jõuliselt.

Vaatamata sellele, et koopiaravimite käibed kasvavad ning üha uute originaalravimite patendid lähiajal lõpevad, läheb geneeriliste ravimite tootjatel üha raskemaks, kirjutab The Wall Street Journal.

Üheks põhjuseks on uued ja väikesed tootjad ehk nn startup-firmad, kelle algne investeering turuletulekuks on minimaalne. Näiteks selline ettevõte nagu Camber Pharmaceuticals, kes oli USA turul peaaegu olematu, tõi turule vererõhuravimi Norvasc ning võttis seal mõne kuuga üheksa protsendipunkti turuosa. Seda peamiselt ühe suurema geneeriliste ravimite tootja Mylan arvelt.

Teiseks, suured ravimigigandid ise on hakanud samuti koopiaravimeid müüma. Nii kukkus Pfizeril pärast epilepsiaravimi Neurontin patendi lõppemist 2004. aastal turuosa 10 protsendini. Hiljuti aga hakkas Pfizer müüma geneerilist Neurontini ning ettevõtte teatel on turuosa USAs kasvanud taas 50 protsendile.

Kolmandaks, mure geneeriliste ravimite tagasikutsumiste tõttu tunduvad farmaatsiagigantide ravimid turvalisemana. Nii kutsus India geneeriliste ravimite tootja Dr. Reddy's Laboratories USA turult tagasi nelja ravimi partiid ning on tõmmanud tagasi ka tootmismahtude osas. Ettevõte saab veerandi käibest USAst.

SEBi geneerilise farmaatsia fond kuulub oma 908 osakuomanikuga meie populaarsemate fondide hulka. Veebruari lõpu seisuga moodustasid Mylani aktsiad 9,9 ning Dr. Reddy’s Laboratories aktsiad 4,7 protsenti fondi mahust.

Kommentaare ei ole: