laupäev, 27. märts 2010

Tai on rubiinide ja safiiride maa

Vaatamata sellele, et Tai rubiinid on hinnalisuses Birma rubiinide järel teisel ning safiirid Kashmiri ja Tseiloni safiiride järel kolmandal kohal ning kivide kaevandamise maht on tugevas languses, on Tai siiski tähtsaim rubiini- ja safiiririik maailmas.


Siiami (nii kutsuti seda riiki enne 1949. aastat) rubiine ja safiire teatakse juba 15. sajandist ning kuni 20. sajandi keskpaigani oli tegemist kõige olulisema (mahu poolest) safiiride ja rubiinide kaevandamise piirkonnaga maailmas. Eelmise sajandi keskel kaevandati seal umbes pool maailma safiiridest.

Tänapäeval ostavad Tai vääriskividiilerid suurema osa safiiridest ja rubiinidest teistest regioonidest (Sri Lanka, Austraalia, Tansaania, Madagaskar), töötlevad ja lihvivad neid Tais ning siis lähevad need müüki. Värske ajakiri Gems and Gemology kirjutab, et umbes 70 protsenti maailma safiiridest ning 90 protsenti rubiinidest liigub läbi Tai.

Vääriskivitööstuses töötab kokku umbes miljon tailast. Lihvitud vääriskivide eksport ulatus 2008. aastal 254,89 miljonile dollarile, millest safiiride eksport moodustas 46,7 ning rubiinide eksport 40,62 protsenti.

Kommentaare ei ole: