esmaspäev, 8. märts 2010

Silvano oli Rahumaa riskifond

Reedel kaotas rõivafirma Silvano FG senine suuromanik Indrek Rahumaa kontrolli ettevõtte nõukogus ning see läks Toomas Tooliga seotud inimestele. Tegemist on järjekordse näitega selle kohta, mis saab headel aegadel võetud suurte riskidest siis, kui ajad hakkavad kiiresti allamäge minema.

2008. aasta detsembri alguses kirjutasin Äripäevas (Äripäev Online’is on minu loo autoriks küll millegipärast Kärt Blumberg märgitud) loo selle kohta, et suuromanik Indrek Rahumaa on kolmveerand Silvano FG aktsiatest repolaenude alla pannud. Mõned kuud varem teatas Silvano, et kavatseb oma aktsiaid kokku osta hinnaga kuni 3,5 eurot (54,75 krooni aktsia), mis oli väärtpaberi tollase turuhinnaga (22,06 krooni) võrreldes üle kahe korra kallim. Varsti pärast börsiteadet kinnitas ettevõtte suuromanik Indrek Rahumaa Äripäeva vahendusel, et aktsiad on hetkel eriti soodsad.

Paraku polnud vaatamata „eriti soodsatele hindadele“ Silvano ise oma aktsiaid väga suure õhinaga tagas ostma tormanud. Ehkki aktsionäride üldkoosolek lubas ettevõttel aasta jooksul aktsiaid tagasi osta kogusummas kolm miljonit euro ehk 47 miljoni krooni väärtuses, oli tollase artikli ilmumise ajaks aktsiaid ostetud vaid 453 tuhande euro ehk seitsme miljoni krooni eest.

Kuna ka Rahumaa intervjuu initsiatiiv tuli ettevõtte poolt, siis minu jaoks oli selleks üsna loomulik järeldus, et tegemist oli katsega aktsia hinda „üles rääkida“.

""Ülesrääkimine" on üsna karm süüdistus, seda pole kindlasti üritatud. Tagasiostul on reaalsed majanduslikud eeldused, mida leiate vastavatest börsiteadetest," vastas Indrek Rahumaa minu oletusele.

Kuna Rahumaa oli sunnitud laenude katteks Silvano FG aktsiatest praktiliselt loobuma (EVK andmetel kuulub Alta Capitalile vaid mõni protsent Silvano aktsiatest), oli reedene võimuvahetus ettevõtte nõukogus asjade loomulik käik.

Kui aus olla pole ma Silvanost kui ettevõttest mitte kunagi sotti saanud ning minu jaoks on tegemist ühe osaga Rahumaa riskifondist. Nüüd, kus võim on läinud Tooli seltskonnale, muutub olukord Silvanos ilmselt veel segasemaks.

Ma ei jaga nende seisukohta, kelle arvates Sven Kunsingu saamine Silvano nõukogusse muudab ettevõtte usaldusväärsemaks. Segadused ettevõtte juhtimises lähevad ilmselt veelgi suuremaks. Reedel ei suudetud ju valida isegi nõukogu esimeest. Tooli seltskond tegi ettepaneku Kunsingule, mis tähendab, et nad on ilmselt oma ülekaalus nii kindlad. Kunsing aga ei saanud ilmselt SEBi peakorteris luba.

Ka kirjeldused Silvani FG aktsionäride erakorralisest koosoleku käigust (pidevad konsulteerimised telefoni teel) viitavad hoopis sellele, et tegelikult hakatakse ettevõtet juhtima kusagil mujalt.

Kommentaare ei ole: