kolmapäev, 24. märts 2010

Kolmas maailmasõda on alanud

Nii vähemalt arvab üks Silicon Valley investor kui ta iseloomustab tehnoloogiatööstuse kahe mõjuvõimsama mehe, Apple’i asutaja ja juhi Steve Jobsi ning Google’i tegevjuhi Eric E. Schmidti võitlust nutitelefonide turu pärast.

„See on III maailmasõda,“ lausus ajalehele The New York Times investor, kes ei soovinud oma nime avalikustada. „See on ajaloos suurim egode võitlus,“ lisas ta.

Mis siis juhtunud on? Töötasid ju Jobs ning Schmidt veel kolm aastat tagasi ühisel meelel. Google’i juht oli kuni eelmise aasta augusti alguseni Apple’i nõukogu liige. Schmidt toetas Apple’it nõu ja jõuga kultustelefoni iPhone turuletoomisel. Google’i asutajad Larry Page ning Sergei Brin loevad Jobsi oma mentoriks ning olevat Google’i ja Apple’i muutunud suhete tõttu üsna pettunud. Schmidt olevat alles mõni aasta tagasi naljatanud, et nad töötavad koos Jobsiga nii tihedalt koos, et võiksid vabalt kaks ettevõtet ühendada ning panna sellele nimeks AppleGoo.

Ajalehe sõnul on tüli peapõhjuseks asjaolu, et Steve Jobs on veendunud Schmidti reeturlikkuses; ta tunneb, et vana sõber on käe tema taskusse ajanud. Senine partner Google on hakanud tootma mobiiltelefone, mis meenutavad nii väliselt, tehnoloogiliselt kui ka emotsionaalselt iPhone’i.

Tegelikult ei olegi asi niivõrd Google’i telefonis Nexus One, mille müügitulemused on seni olnud üsna tagasihoidlikud. The Wall Street Journal kirjutas eelmisel nädalal, et esimese 74 päevaga on telefone müüdud vaid 135 tuhat võrrelduna miljoni iPhone ja 1,05 miljoni Motorola nutitelefoni Droidi sama perioodi müügitulemustega. Küsimus on Google’i operatsioonisüsteemis Android, mida kasutab terve rida konkureerivaid nutifone eesotsas Droidiga.

Viimaseks tilgaks, mis Steve Jobsi karika üle ääre ajas, oli Androidi mitmepuuteline versioon, s.o. iPhone’i populaarne funktsioon, mille abil saab sõrmede abil näiteks pilti suurendada. Juba 2008. aastal olevat ärritunud Jobs Google’i juhte hoiatanud, et kui nad töötavad välja mitmepuutelise versiooni, läheb ta kohtusse.

Ehkki Schmid on olnud Jobsi suhtes üsna vaoshoitud, nimetades Apple’i juhti maailma parimaks tegevjuhiks, usub Harvardi Ärikooli professor David B. Yoffe, kes on uurinud tehnoloogiasektorit mitu aastakümmet, et võitlus kahe gigandi vahel läheb räpasemaks.

„Apple’i löömiseks peab Google muutuma väga agressiivseks. Juhul, kui nad on edukad, paneb see Apple’i ja iPhone’i hinnasurve alla,“ lausus Yoffe.

Tegelikult on kahe tehnoloogiasektori suukuju egod ainult võitluse üks ja võib-olla isegi vähemtähtis põhjus. On ju nutitelefonid muutumas peamiseks väravaks internetimaailma. Sõda käib selle pärast, kes valitseb väravat.

Kommentaare ei ole: