esmaspäev, 22. märts 2010

Dividendid tulevad tagasi

Esmakordselt pärast kaks aastat kestnud vaheaega on S&P 500 indeksi koosseisu ettevõtted teatanud dividendide suurendamisest, kirjutab värske The Wall Street Journal. Selle aasta esimeses kvartalis on ettevõtted teatanud dividendide suurendamisest kokku 4,4 miljardi dollari võrra, mis on parim number alates 2007. aasta esimesest kvartalist. Eelmise aasta esimene kvartal on ajaloo kehvim, mil ettevõtted teatasid omanikutulu kahandamisest kokku 38,7 miljardi dollari võrra.

Dividendide suurendamist võimaldavad ettevõtete bilansis olev vaba raha, mis eelmise aasta lõpu seisuga oli kokku 832,4 miljardit dollarit ehk enam kui kolmandiku võrra rohkem kui aasta tagasi. Selles kvartalis on juba 77 S&P 500 indeksi koostise ettevõtet teatanud dividendide suurendamisest ning ainult kaks vähendamisest. Põhja-Ameerika suurim naftasaaduste tootja Valero Energy teatas dividendide alandamisest 75 protsenti, naftasaaduste tootja ja jaemüüja Tesoro teatas aga dividendide väljamaksmise peatamisest sootuks.

Tõsi, analüütikute arvestuste kohaselt on tegelikud väljamaksed selle aasta esimeses kvartalis veel 16 protsenti madalamad, kui aasta tagasi, kuid vihjeid, et teateid omanikutulu suurendamise trendist on juba tulemas. Ühest neist, General Electricu valmisolekust järgmisel aastal dividende suurendada, kirjutasin neljapäeval.

Kuulun nende hulka, kes usuvad, et vaatamata aktsiate viimase 12 kuu võimsale hinnarallile järgnevad aastad nii helded ei ole ning USA ja Lääne-Euroopa aktsiaturud jäävad vinduma. Seetõttu oleks praegu just paslikum osta just dividendiaktsiaid (ise ostsin selle eesmärgiga viimati tubakatootja Altria aktsiaid).

Varahaldusfirma Consumer Capital Partners peainvestor David Prokupek ütles majanduslehele, et lähima viie aasta jooksul otsivad investorid igalt poolt suuremat dividenditootlust ning kinnitas, et nende firma on sel aastal ostnud AT&T ning Verizoni aktsiaid, sest mõlema väärtpaberi dividenditootlus on üle kuue protsendi. Veel soovitab Prokupek panustada börsil kaubeldavate kommunaalsektorit jälgivatele fondidele, sest nende sektorite ettevõtted ajalooliselt olnud stabiilsed dividendide maksjad.

USA ettevõtted maksavad dividende kvartaalselt ning soovitav on nende üle arvestust pidada ning pärast seda, kui dividende on juba kogunenud korralikult, need reinvesteerida. Lihtsaim viis on omada eraldi pangakontot, millega on seotud väärtpaberikonto. Siis ei lähe investeerimiseks mõeldud raha ja muu raha segamini.

Kommentaare ei ole: