pühapäev, 28. detsember 2008

Hoidu võlakirjade eest!

Investeerimisõpikute põhitõe kohaselt on investeerimiseks kõige kindlamad investeerimisobjektid võlakirjad. Konservatiivsetele investoritele ning neile, kelle pensioniiga on lähedal, soovitatakse investeerida võlakirjadesse ning võlakirjafondidesse.

Tegelikkus on näidanud aga hoopis midagi muud, seda eriti viimasel aastal. Muidugi ei ole võlakirjafondide kaotused reeglina nii suured, kui aktsiaturgudel, kuid kindlasti ei saa neid nimetada turvalisteks. Eks meenub ju värskena SEBi likviidsusfond, mis novembri alguses vähendas osakute väärtust 13 protsendi võrra.

Siin oli tegemist muidugi ekstreemsusega, aga sellele vaatamata peaks võlakirjadesse ning võlakirjafondidesse investeerija vaatama hoolikalt, kuhu ta ikkagi investeerib. Võlakirjafondide tootlused on vaid mõned protsendid ja kui te tahate teenida rohkem, tuleks olla üpris ettevaatlik, hoiatas ajaleht The New York Times. Seepärast soovitavadki paljud spetsialistid järgneva paari-kolme aasta jooksul suurema osa investeeringutena rahas, sest tootlused pole olulisemalt kehvemad (kroonihoiuste puhul isegi paremad), aga raha on ilma kaotustega iga hetk võimalik välja võtta.

Ajaleht tuletas ka investoritele muuhulgas meelde, et investeerimisel võlakirjadesse ja võlakirjafondidesse on mõnevõrra erinev. Üksikvõlakirja investeerimisel garanteeritakse, et lunastamistähtajal saab investor algse raha tagasi (juhul kui võlakirju emiteerinud ettevõte ei muutu vahepeal maksejõuetuks). Võlakirjafondi investeerimisel sellist garantiid ei ole, sest osaku väärtus muutub koos turuga, mis tähendab, et investeeringute väärtus muutub samamoodi.

Kes ei usu, vaadaku Äripäev investori kodulehelt võlakirjafondide osakute tootlusi.

Kommentaare ei ole: