laupäev, 27. detsember 2008

Fortune soovitab

Fortune jõulunumber on traditsiooniliselt ettevaatav aastasse 2009. Mainekas majanduisajakiri soovitab kümme USA ja kahte välismaa aktsiat ning kahte indeksifondi.

Altria (MO). USA on vastu võtmas tubakaseadust, mida ajakiri nimetab Altria kasumikaitsmise seaduseks. Minu arusaamisega takistab see seadus uute tubakatoodete turuletoomise eest. (Altria on vana Altria USA turule jänud osa ja kontrollib umbes poolt Ühendriikide turust). Lisaks head majanudstulemused (analüütikud ootavad kaheksaprotsendiliset kasumi kasvu ja hea dividenditootlus (8,5%).

Dell (DELL). Dell on edukalt ümberstruktureerimist teinud. Kulud langesid eelmises kvartalis 12%. Aktsia on väga odav (95% S&P 500 aktsiatest on kallimad) ja kindlasti odavam kui HP ja Apple. Neil on piisavalt raha. Calamos Investments juht Nick Calamos kommenteeris Delli madalat hinda "Turg ütleb, et see ettevõte on surnud". Tema hinnangul üks paremaid oste, mis täna saadaval on.

Johnson & Johnson (JJ). J&J on üks kuuest USA ettevõttest, millel on AAA krediidireiting, mis tähendab seda, et ettevõttel on teistest lihtsam laenu saada. Ettevõttel raha 14,8 ja võlgu 14,6 miljardit, mis tähenab, et lihtne teostada 10 miljardi dollari suurust aktsiate tagasiostuprogrammi (seni ostetud 7,4 miljardi eest), tõsta dividende või teha strateegilisi ülevõtmisi. Eelmises kvartalis kasvas kasum 10,4% ja see kasvab kiiresti väljaspool USAd. Dividendimäär on küll madalavõitu, s.t. kolm protsenti, kuid ettevõte on tõstnud seda 46 järjestikust aastat. Pole ka aktsia eriti kõvasti kukkunud, mis teistel on dividendimäära olulisel määral kasvatanud.

Pfizer (PFE). Pfizeri aktsia hind on kukkunud viimase kahe aasta jooksul 40 protsenti, sest gigandi senise rahamasina, kolesterooliravimi Lipitor patendikaitse lõpeb 2011. aastal. Samas pole siin midagi uut, aga investorid on millegipärast tähele panemata järtnud ettevõtte ümberstruktureerimise, mille tegevjuht Jeffrey Kindler on edukalt ellu viinud muutes ettevõtte väiksemaks ja paendlikumaks. Uueks strateegiaks on mitte keskendumine üksikutele hiigelhittidele, vaid paljudele väiksematele. Pfizer töötab praegu välja 114 ravimit, millest 25 on jõudnud lõppfaasi. (Mercil on viimases staadiumis üheksa ravimit).
Bilansis on neil raha 26 miljardit dollarit, mis on rohkem kui Merckil, Eli Lillyl ning Bristol Myers-Squibbil kokku.

Novartis (NVS). Sveitsi farmaatsiagigant on fokuseerinud oma tuleviku arendustööle geneetiliste haiguste ravimite jaoks. Novartis on olnud alati innovatiivne ettevõte, mis annab tulevikus neile tunduva eelise.

Nimekirjas on veel kinnisvarainvesteeringute firma Annaly Capital Management (NLY), nafta- ja gaasikompanii Devon Energy (DVN), naftapuurauke teenendav Diamond Offshore (DO), ehituskontsern Fluor (FLR), meditsiinikompanii Medco Health Solutions (MHS), väetisekontsern Potash Corp of Saskachewan (POT) ning Hiina naftakontesrn Petrochina.

Kommentaare ei ole: