reede, 13. august 2010

Google hakkab väsima

Järgmisel nädalal saab Google’il juba kuus aastat börsil oldud. Pärast börsileminekut hakkas otsingumootorifirma aktsia kiiresti tõusma. 85 dollariga aktsiate avalikul emissioonil müüdud väärtpaberi hinnal kulus kahekordistumiseks kaks kuud. 400 dollari taseme ületas aktsia hind veidi enam kui aasta ning 500 dollari taseme veidi enam kui kaks aastat pärast börsile minekut. Rekordtasemele, 724,8 dollarini kerkis aktsia hind 2007. aasta detsembris, aga viimastel aastatel on aktsia hind stagneerunud.

Ajakiri Fortune viimase numbri kaanekujundus oli igatahes väga ähvardav. Sellel oli kujutatud kokku vajunud kuulsat logo ning pealkirjaks oli Kas Google’ga on lõpp? (Is Google Over?) Loo enda pealkiri nii dramaatiline siiski ei olnud, anti ainult mõista, et otsingupidu on läbi.

Kuna 97% Google’i käibest annab reklaami müük, siis pole ka selles pealkirjas siiski erilist pehmust. Paraku hakkab aeglustuma ka reklaamituru kasv ning lisaks on tekkimas uusi konkurente. Näiteks Microsofti Bing on kasvatamas internetiotsingu turuosa ning on tekkinud uusi internetisaitie, mida inimesed kasutavad ja mis võtavad seega ka reklaamituru ära.

Google’il on vaja uusi käibeallikaid ning otsingumootorifirma kiire kasvu jätkumiseks oleks hädasti vaja just miljardidollarilisi käibeallikaid. Kui Apple on selles suhtes olnud väga edukas - kümnendi alguses tuli iPod, kolm aastat tagasi iPhone ning sel aastal iPad, siis Google’il pole seni vastu panna mitte midagi.

Seni suurim ja paljulubavaim võimalus on mobiiltelefonide operatsioonisüsteem Android, aga sellel on üks häda – see ei too Google’ile ei erilist käivet aga ka kasumit.

Juunis teatas Google uhkelt, et üle 2 miljoni firma kasutab Google´i rakendusi ettevõtetele. Paraku kumab ka siin läbi Mark Twaini tuntud sentents valest, suurest valest ja statistikast. Analüütikute hinnangul on nende rakenduste käive sel aastal umbes 350 miljonit dollarit ehk 175 dollarit ettevõtte kohta. Pole just teab mis suur number.

Fortune sõnul on Google’i insaiderid ise optimistlikud YouTube´i suhtes, kus inimesed veedavad 10% kogu internetis oldavast ajast.

Aga jah, Google’i lähitulevik on ilmselt ikka üsna tume just kasvu kiiruse osas.

Augusti lõpus ja septembri alguses toimub Nevada kõrbes traditsiooniline vabameelne kunstilaager Burning Man (Põlev Mees), mille kulminatsiooniks pannakse põlema hiiglasuur puust inimkuju. Selle sündmuse iga-aastased külastajad on varasematel aastatel olnud ka Google’i asutajad Larry Page ja Sergei Brin. Minu teada osalevad nad sellel üritusel tänini ning nüüd on seal olnud ka ettevõtte tegevjuht Eric Schmidt. Ehk annab umbes 50 tuhande osavõtjaga vaba vaimsuse ja kreatiivsuse pidu ka Google’i juhttriole uusi lennukaid mõtteid.

Pärast teise kvartali majandustulemuste avaldamist tõttasid mitmed analüütikud Google’i aktsia hinnasihte alandama, soovitused jäeti siiski enamjaolt paika. Reutersi andmetel soovitab Google’i aktsiat osta 28 analüütikut, 5 soovitab hoida ja üks müüa.

Kommentaare ei ole: