reede, 16. juuli 2010

Superstaar Jamie

Ei, ma ei hakka siin kirjutama tuntud telekokast Jamie Oliverist, vaid hoopis JPMorgani juhist Jamie Dimonist, kelle juhitav pank teatas eile järjekordselt suurepärastest eelmise kvartali majandustulemustest.

„Praegu pole Wall Streetil praktiliselt ühtegi giganti, võib-olla ainult Jamie,“ rääkis ajalehele The New York Times erakapitalifirma Carlyle asutaja David M. Rubenstein. Just nii, lihtsalt Jamieks Dimonit finantsringkondadeks kutsutaksegi.

Finantskriis tsementeeris Jamie Dimoni finantssuperstaariks: julgeks diilitegijaks, kes ostis siis, kui teised müüsid, korralikuks riskijuhiks, kes suutis vastu pidada eksootilistele äridele, mis kukutas teised ning karismaatiliseks liidriks, kes on sümpaatne nii seadusandjatele kui ka omasugustele kauplejatele, kirjutas mõjukas päevaleht eile.

Ajalehe sõnul on 54-aastane Dimon alles globaalse pangandusimpeeriumi ülesehitamise tee alguses. Algselt hakkas ta finantsimpeeriumi rajama koos Citigroupi legendaarse juhi Sanford I. Weilliga, aga viimane valis oma järglaseks Citigroupi juhtima hoopis Charles Prince’i, kes aga ebaõnnestus täielikult.

Analüütikud märgivad, et ehkki üleüldiselt on JPMorgan tundvalt paremas positsioonis kui enamik konkurente, pole pank liidrikohal mitte üheski valdkonnas.

„Nad ei ole sellises positsioonis nagu Well Fargo jaepanganduses. Nad ei ole American Express kui räägitakse krediitkaartidest. Nad ei ole BlackRock kui vaadata varahaldust,“ lausus Michael Mayo Credit Agricole’ist. „JPMorgan pole võrreldav ka Goldman Sachsiga arenevatel turgudel,“ lisas ta.

Teises kvartalis teenis JPMorgan kasumit 1,09 dollarit aktsia kohta, mis ületas tunduvalt analüütikute ootusi. Standard & Poor’s näiteks ennustas panga teise kvartali kasumiks vaid 75 USA senti. Kasum kasvas kõikides segmentides välja arvatud investeerimispangandus. Kasumit aitas kasvatada ka ebatõenäoliselt laekuvate laenude jaoks ettenähtud reservide vähendamine 1,5 miljardi dollari võrra. Kontserni käive kahanes 8 protsenti 25,6 miljardi dollarini.

Jamie Dimon aga kahandas optimistide entusiasmi kommenteerides, et nad laenureservi vähendamist kasumiks ei loe ning eraisikute laenukahjumid on endiselt kõrged. Kasvavad krediitkaartide laenukahjumid ja ka eluasemelaenude turg on vaevalt stabiliseerunud, lausus ettevõtte endine finantsjuht Michael Cavanagh.

Samas on juhtkond üsna enesekindel, sest pank hakkas eelmise kvartali lõpus aktsiaid tagasi ostma. Seni on seda tehtud poole miljardi dollari eest. Dividende ei suurendata aga enne, kui on selge pilt tõenäoliste laenukahjumite osas ning uutest seadustest tingitud vajadused kapitali järele.

Praegu maksab JPMorgan dividende 5 USA senti kvartalis, mis teeb dividenditootluseks hädised 0,50 protsenti. Enne finantskriisi maksis pank dividende aga 38 USA senti kvartalis.

Kommentaare ei ole: