reede, 9. juuli 2010

Meediamogulite suvepäevad

Homme lõpeb USA Idaho osariigis asuvas Päikeseorus (Sun Valley) väikese investeerimispanga Allen & Co iga-aastane nädal aega kestev eksklusiivne meediakonverents. Tegemist on erakordselt prominentse osavõtjaskonnaga sündmusega, mistõttu The New Yorkeri ajakirjanik Ken Auletta nimetas sündmust meediamogulite suvelaagriks.

Konverents toimubki pigem suvelaagri vormis, sest lisaks ettekannetele ja presentatsioonidele käib aktiive suhtlemine vabas vormis – golfi- ja tenniseturniirid, matkamisvõimalused, kalapüük, kosest laskumine, grilli- ja kokteiliõhtud. Lisaks maailma suuremate meedia- ja tehnoloogiaettevõtete juhtidele osalevad suvepäevadel ka nende pered.

Osavõtjaskond on väikesearvuline - juhte, nende pereliikmeid ja investeerimispankureid koguneb kokku umbes 300 inimest.

Uudisteagentuuride teatel osalevad suures osas meediale suletud sündmusel Rupert Murdoch, Bill Gates, Disney juht Robert Iger, Facebooki asutaja Mark Zuckenberg, Google’i juht Eric Schmidt. Osalejate nimekirjas olevat ka Apple’i juht Steve Jobs, kuid tema osalemise kohta pole ma veel kusagilt kinnitust saanud.

Vähemalt viimase kümmekonna aasta stammkülaline on olnud legendaarne investor Warren Buffett. 1999. aastal pidas Buffett Päikeseorus tähelepanuväärse ettekande miks ta ei investeeri tehnoloogiaettevõtetesse. Ta tõi paralleeli autotööstusega 20. sajandi alguses, mil USAs oli kokku kaks tuhat autotootjat. Sajandi lõpuks oli Ühendriikides ellu jäänud vaid kolm autokompaniid ja needki olid siis väga kehvad investeeringud. Täpselt 10 aastat hiljem läksid kolmest kaks omakorda pankrotikaitse alla. Buffetti sõnul oleks pidanud 20. sajandi alguses müüma lühikeseks hobuseid.

Buffett on olnud kogu selle aja sisuliselt konverentsi aukülaline ning ta ise on väitnud, et ta tunneb ennast seal väga hästi. Samas on tal selle üritusega seotud ka mitu kurba mälestust. 2001. aastal kukkus ja kolm päeva hiljem suri Buffetti hea sõber Washington Posti väljaandja Katharine Graham. Pärast seda kui Buffett oli kirjastuses omandanud olulise osaluse, õpetas ta väljaandjale ettevõtte majandust. Graham omakorda viis Buffetti seitsmekümnendatel aastatel kõrgemasse seltskonda. Kolm aastat hiljem suri varsti pärast Sun Valley üritust Warren Buffetti esimene abikaasa Susan.

Suvelaager on ka koht, kus meediajuhid on nädal aega sama teravdatud tähelepanu all nagu Brad Pitt või Angelina Jolie, kirjutab Los Angeles Times. Vahe on siiski selles, et nende endi väljaannete reporterid ei küsi mogulitelt küsimusi laadis, kas nad ootavad last või kas nende järjekordne abielu on karile jooksmas. Reportereid huvitab eelkõige see, kas konverentsil on sõlmimisel ka mõni tehing.

Varasematel üritustel on sõlmitud terve rida tähelepanuväärseid kokkuleppeid. Eelmisel aastal sõlmisid NBC Universali ülevõtmiseks just seal kokkulepe General Electricu juht Jeff Immelt ning Comcasti juht Brian Roberts. Ilmselt kõige mõjukam kokkulepe sõlmiti 1996. aastal. Kolm nädalat pärast seminari ostis Disney telekompanii CapCites/ABC. Tehinguga tuli kaasa ka Robert Iger kellest sai 9 aastat hiljem Disney tegevjuht.

Sel aastal suurte kokkulepete sõlmimist siiski ei oodata. Aga kes teab? Wall Street Journali ajakirjanik pani tähele, et teisipäeval läksid rendiautoga koos sõitma Google’i juht Eric Schmidt ning Facebooki asutaja Mark Zuckenberg.

Kommentaare ei ole: