neljapäev, 17. juuni 2010

Seitse suurt viga, mida tehakse finantsnõustaja valimisel – 4. viga

Refereerin edasi MarketWatchi kolumnist Chuck Jaffe raamatu Getting Started in Finding a Financial Advisor, kus selgitatakse nõustajate valikul reeglina tehtavaid vigu. Neljandaks tüüpiliseks veaks toob Jaffe liigse lootmise diplomitele ja tiitlitele.

Meil on need vähe levinud, aga USAs ja Suurbritannias ning ilmselt veel paljudes teistes maades on levinud erialaliidud, mida tähistatakse tähelühenditega. Mina ise võin oma nime järel kanda lühendit FGA (Fellow of The Gemmological Association of Great Britain).

Finantsnõustajate hulgas on taolisi lühendeid palju, mida Jaffe nimetab alfabeetiliseks supiks. Osad neist on head, osad aga väärtusetud.

Visiitkaardil nime taga asuvad tähed võivad teil aidata vastata küsimusele, kas nõustaja omab teile vaja minevat kompetentsi, kuid ei anna mingitki aimu tema individuaalsete võimete, maneeride või eruditsiooni kohta. Finantsnõustaja otsimisel on vaja leida „see päris õige inimene“, mitte inimene õigete tähekombinatsioonidega.

Eriti oluliseks muutub õige inimese valik siis, kui ajad muutuvad rasketeks. Usaldada saate te ju ikkagi inimest, mitte aga tähti tema nime taga.

Kommentaare ei ole: