reede, 18. juuni 2010

Dividendid ei ole igavesed

Kui TeliaSonera tegi eelmisel sügisel ülevõtmispakkumise Eesti Telekomi aktsiatele, olid investorid väga nördinud eelkõige sellepärast, et nende arvates oli tegemist kindla dividendiaktsiaga. Paraku pole dividendid kunagi kindlad, seda eriti Eestis, sest meie börsiettevõtetel ei ole mitte kellelgi kindlat dividendipoliitikat ning välja makstavad dividendid sõltuvad peamiselt suuromaniku suvast.

Ehkki USA, Suurbritannia ja teiste lääneriikide börsil noteeritud suurettevõtetel on reeglina välja kujunenud dividendipoliitika, pole ka nendelt omanikutulu saamine sugugi kindel.

Kuni kolmapäevani oli üheks heaks dividendaktsiaks BP, mis maksis omanikutulu 36,417 Suurbritannia penni aktsia kohta. Kolmapäeval oli naftahiid sunnitud president Barack Obama administratsiooni surve tõttu vähemalt selleks aastaks dividendide väljamaksmise peatama.

Dividendide järsus alandamises ei ole siiski midagi erakordset. Eelmise aasta alguses teatasid dividendide järsust vähendamisest General Electric ja terve rida suurpanku (muuhulgas Wells Fargo).

Ehkki ma ise olen samuti propageerinud investeerimist dividendiaktsiatesse, seda eriti praegusel ebakindlal ajal, ei tohi loota ainult ühele-kahele aktsiale, sest pole mingit garantiid, et ka kõige parem dividendimaksja teeb seda igavesti ning samuti pole ka mingit garantiid, et hea dividendimaksja ei lähe kunagi pankrotti ja seejärel likvideerimisele.

The New York Times pööras tähelepanu asjaolule, et börsil kaubeldava indeksifondi iShares Dow Jones Select Dividend Index Fund (sümbol DVY), mis investeerib peamiselt suure dividenditootlusega aktsiatesse, viie viimase aasta tootlus on jäänud S&P 500 indeksile alla.

Samas väidab analüüsikeskus Ned Davis Research, et nendel, kes investeerisid 1972. aastal S&P 500 indeksi dividendiaktsiate aktsiatesse 100 dollarit, oli eelmise aasta lõpuks see investeering kasvanud 2266 dollarini, aga need, kes investeerisid sama summa lihtsalt S&P 500 aktsiatesse, on sama ajaga kaotanud 39 protsenti.

Ühesõnaga, mitte ükski suure dividenditootlusega aktsia ei pruugi ilmtingimata olla kindel investeering, küll nende hulgast arukalt valitud aktsaid on üsna hea investeering pikas perspektiivis.

3 kommentaari:

Pasun ütles ...

USA dividendile on ka suur oht tulumaksu 30 % peale tagasiminek alates 2011. Võiksite ka antud teemat puudutada dividendidega seoses:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jobs_and_Growth_Tax_Relief_Reconciliation_Act_of_2003

Tõnis ütles ...

Suurem osa meie väikeinvestoritest maksavad niikuinii dividendidelt 30% tulumaksu. Põhimõtteliselt on võimalik taotleda ka väiksemat tulumaksu, aga see on nii keeruline paberimajandus, et mina pole seda teinud. Need, kellel on USA dividendiaktsiad suuremates kogustes, tasuks see tee läbi käia.

Pasun ütles ...

LHV igal juhul promob, et neil 15 % tulumaks USA aktsiatele.
Ja kui konto Interactive Brokerisis siis pidi ka 15 % olema kohe.
Swed võtab kõigilt oma jutu järgi 30 % kohe (Hanza netis kirjas nii).

Et oleneb kus oma väärtpaberid hoida.