teisipäev, 8. juuni 2010

Kahjulik tervisele, aga kasulik portfellile

Möödunud sügisel, kui otsisin head ja odavat dividendiaktsiat, leidsin USA tubakatootja Altria. Seni on valik ennast täiesti õigustanud ning vähem kui kolmveerand aastaga on investeeringu väärtus kasvanud kolmandiku.

Värske investeerimisajakiri Barron’s soovitab ka Altria kaksikvenda – Philips Morris Internationali. Kaksikvend sellepärast, et 2008. aastal jagas Altria Group tubakaäri kaheks ettevõtteks – USA turule keskendunud Altriaks ning kiiresti kasvavaks rahvusvaheliseks äriks, mille nimeks sai Philip Morris International. (Lisaks eraldus Altria Groupist veel Kraft Foods).

Tubakafirmad kipuvad olema teiste tööstusharude aktsiatega võrreldes odavamad. Seda eelkõige igasuguste kohtuasjade ja muude võimalike halbade uudiste kartuses. Lääneriikides luuakse suitsetajatele järjest keerulisemad tingimused, aga siit tuleb Philip Morris Internationali üks võimalik eelis konkurendi ees – Lääne-Euroopa annab umbes 37 protsenti netokäibest (eelmisel aastal 9 miljardit dollarit). Aasia (koos Hiina ja Jaapaniga) annab veerandi, Ida-Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika annavad kokku teise veerandi ning Ladina-Ameerika ja Kanada 11 protsenti käibest.

Erinevalt USAst ja Lääne-Euroopast ei „ahistata“ arenevates riikides suitsetajaid nii tugevasti kui lääneriikides. Hiinas on hinnanguliselt 350 miljonit suitsetajat, mis moodustab 40% sigarettide kogutarbijatest.

Nii globaalne masu kui ka tubakatoodetele kehtestatavad suuremad maksud kahandavad mahtusid ka Ida-Euroopas ja Balkanimaades. Venemaal eelistavad suitsetajaid üha enam odavaid sigarette.

Sellele vaatamata peaks Philip Morris International olema hea investeering. Ettevõte genereerib aastas umbes seitse miljardit dollarit vaba raha, millest suurema osa tagastab ta aktsionäridele. Umbes 65 protsenti kasumist makstakse dividendidest. Lisaks sellele ostetakse massiliselt aktsiad tagasi. Eelmise kahe aastaga osteti aktsiaid tagasi 13 miljardi dollari väärtuses ning kolmel järgneval aastal kavatsetakse aktsiaid tagasi osta veel 12 miljardi dollari eest.

Kui Altria aktsia hind on aasta algusega võrreldes paar protsenti tõusnud, siis Philip Morris Internationali aktsia on kümmekond protsenti odavam. Altria maksab dividende 1,40 dollarit aastas, mis teeb dividenditootluseks 7 protsenti, Philip Morris International 2,32 dollarit aastas (tootlus 5,3 protsenti).

Altria aktsiat soovitab osta 9, hoida 4 analüütikut. Müügisoovitusi Reutersi andmetel ei ole. Philip Morris Internationali aktsiat soovitab osta 11 analüütikut, üks soovitab hoida ning müügisoovitusi pole.

Kommentaare ei ole: