kolmapäev, 9. juuni 2010

Investeerimispankurid valmistuvad BP pankrotiks või ülevõtmiseks

Katastroofilisele naftalekkele vaatamata ei ole BP pankrot või ülevõtmine tänase seisuga eriti tõsiseltvõetav variant. Investeerimispankuritele makstakse aga selle eest, et nad mõtleksid ka mõeldamatutele stsenaariumidele ja sellega nad just parajasti tegelevad, kirjutab ajalehes New York Times Andrew Ross Sorkin, kes on ilmselt üks paremini informeeritud pangandusest kirjutavaid ajakirjanikke kogu maailmas.

Idee, et BP võib ühel päeval paluda pankrotikaitset, selleks et eraldada naftareostusest põhjustatud kohustusi, on hakanud üha enam liikuma Wall Streeti investeerimispankades. Pankurid ja juristid panevad juba kokku võimalikke tehinguid ning arvutavad kokku potentsiaalseid tehingutasusid.

Juba tänu aktsia hinnalangusele kolmandiku võrra, on BPst saamas potentsiaalne ülevõtuobjekt. Küsimus on aga selles, kes ostaks ära BP potentsiaalsed kohustused.

Kuulduste kohaselt limpsavad keelt nii Shell kui ka ExxonMobil, kirjutab Sorkin. Helgemad juristid töötavad juba välja skeeme, mille kohaselt BP läheb pankrotikaitse alla, selleks et eraldada katastroofi tagajärgede likvideerimise kulud ning potentsiaalseid miljardite dollari suuruseid hagisid eraldi üksuseks. Midagi analoogilist toimus ju Merko Ehitusega, kes eraldas ettevõttest Järvevana nimelise kohtutoimiku.

BP tegevjuht Tony Hayward on kinnitanud, et tema juhitav ettevõte elab selle tormi üle. BP on korralik rahamasin - naftagigandi eelmise aasta kasum oli 17 miljardit dollarit. BP võimet katastroofi tagajärgedega toime tulla kinnitas Hayward möödunud reedel ka ettevõtte töötajatele.

Kuid investeerimispankurid teevad omi arvestusi. Credit Suisse hinnangu kohaselt võib lekkinud nafta koristamine maksma minna kuni 23 miljardit dollarit. Mehhiko lahe kalurid ja turismitööstus võivad esitada süüdistuse, mille suuruseks võib kujuneda kuni 14 miljardit dollarit. Konservatiivsete hinnangute kohaselt läheb kogu katastroof BPle maksma 15 miljardit dollarit, aga üsna reaalne on ka 40 miljardi dollari suurune arve.

BP bilansis on 12 miljardit dollarit raha ja lühiajalisi investeeringuid, aga juba on tekkinud debatt, kas ettevõte peaks vähendama dividendide maksmist, sest vastasel korral võidakse rahast tühjaks joosta. Muidugi võib müüa varasid või otsida laenu, aga praeguses olukorras ei ole see nii lihtne. Kõige suurem oht on aga süüdi mõistmine, mis võib naftakompaniile maksma minna juba sadu miljardeid dollareid.

Selline tulemus paistab täna liiga kaugeleulatuv, aga Wall Streeti pankuritel on selle võimalusele isegi nimi leitud – Texaco stsenaarium. 1987. aastal pidi Texaco minema pankrotikaitse alla, sest ei suutnud maksta ühte miljardit dollarit naftakompaniile Pennzoil. Esialgne välja nõutud summa oli 10,53 miljardit dollarit, mis oli suurim tsiviilhagiga välja nõutud summa USA ajaloos.

Kuna Shelli ja Exxoni bilansis on samuti raha ja nende turuväärtus on täna tunduvalt suurem kui BPl (Exxon on kaks korda suurem) ja juhul, kui BP aktsia hind jätkab kukkumist, saab BPst potentsiaalne vaenuliku ülevõtmise objekt. Mõnede pankurite arvates on seetõttu mõistlikum diil juba praegu ära teha.

Muidugi on ka väljaspool BPd täna palju neid, kelle arvates BP pankrot või ülevõtmine on mõeldamatu, aga mõne aasta pärast võivad need olla parimad või isegi ainsad võimalused.

BPd võivad lähidekaadil oodata ees lõputud kohtuvaidlused, keskkonnakahjustustest põhjustatud purunenud reputatsioon, mis toob endaga paratamatult kaasa ka üha nõrgemaks jääva bilansi.

Kommentaare ei ole: